Drágulhat a bioetanol

Többe kerülhet a közeljövőben a 85 százalékban bioetanolt tartalmazó üzemanyag, miután a parlament tegnap késő este szavazott az E85 jövedékiadó-mentességének eltörlését célzó kormányjavaslatról. Az indoklás szerint a kedvezmény fenntartása tiltott állami támogatásnak minősülne Brüsszelben, a Magyar Bioetanol Szövetség viszont úgy véli, akár további kompenzációt is megengedne a szabályozásban.

Dékány Lóránt
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elveszti a 85 százalékos bioetanolt tartalmazó üzemanyag a jövedékiadó-mentességet – erről szavaztak tegnap késő este a parlamentben. Azt viszont lapzártánkig nem lehetett tudni, hogy az E85-re mekkora többletteher rakódik majd. A zárószavazás előtt ugyanis módosító indítványt nyújtott be az erről szóló törvényjavaslathoz L. Simon László fideszes képviselő. Ennek értelmében az E85 jövedéki adójának szintje literenként 26 forint lenne, szemben a korábban már a javaslatba beépített KDNP-s elképzeléssel, amely ezt az elemet literenként 40 forintban határozta volna meg. Az indítvány első változatában a bioetanol a benzin jövedéki adója mértékének 10 százalékát tartalmazta volna, ami literenként 12 forintot jelentene.
L. Simon László a beadványhoz fűzött indoklásban kifejtette, úgy állapítanák meg az adózási kedvezmény mértékét, hogy ne vessen fel túlkompenzálási aggályokat, de kedvezőbben szabályozza a bioetanol piaci árát. A legnagyobb hazai bioetanolgyár egyébként a politikus választókörzetében, Szabadegyházán működik, „amelynek a piacon maradása számos helyi munkahely megóvásához járul hozzá”.
A bioetanol jövedékiadó-mentességét a kormány azért szüntetné meg, mert a benzin ára tartósan magas, így az E85 támogatása a versenysemlegességet korlátozná. Ezáltal pedig az unió tiltott állami támogatásként kezelheti a mentességet, ennek megállapítása pedig azt jelentené, hogy a forgalmazóknak a 2006 óta meglévő adókedvezményt kamatostul vissza kellene fizetniük.
A Magyar Bioetanol Szövetség tegnapi közleménye szerint ez az érvelés nem állja meg a helyét, mivel az elmúlt öt évben a bioetanol előállítási költsége ugyancsak drasztikusan emelkedett, egy uniós rendelet alapján pedig nem állhat fenn túlzott kompenzáció veszélye. Ráadásul a szervezet szerint ha az üzemanyagok energiatartalmán alapulna az adó megállapítása, akkor még további támogatás is elfogadható lenne az EU számára az E85 esetében.

Marad a cigaretta adója? A dohánytermékek jövedéki adójának három lépésben történő emelését vetné el az alkotmányügyi bizottság tegnapi, a zárószavazás előtt benyújtott módosító indítványa. A törvényjavaslat – amelyről ugyancsak lapzártánk után szavaztak – ugyanis a cigaretta jövedéki adóját fokozatosan 7,4, a vágott dohányét pedig 28 százalékkal növelné. Az utolsó pillanatban érkezett beadvány azzal indokol, hogy „a dohányfogyasztás mutatószámainak változása alapján a dohánytermékek adóztatásának szerkezeti átalakításában hosszú távú stratégia kialakítása szükséges”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.