Dupla vagy semmi

Munkatársunktól
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül fontos meccs előtt áll a Videoton az osztrák Sturm Graz ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének második fordulójában. Ha ugyanis a ma esti visszavágón (Sóstói stadion, 20.30, Digisport) ledolgozza a múlt heti első mérkőzésen összeszedett 2-0-s hátrányát, akkor még legalább további négy találkozó vár rá a nemzetközi porondon. Ha viszont ez nem sikerül, akkor a fehérváriaknak be is fejeződik az idény. Az a csapat ugyanis, amelyik a BL-selejtező harmadik fordulójában ki is esik, bekapcsolódhat az Európa-liga selejtezőjébe, méghozzá a negyedik fordulóban, a győztesről már nem is beszélve, hiszen a BL-főtábláért folytathatja.
Egy hete Klagenfurtban egyenrangú ellenfele volt riválisának a magyar bajnok, ennek ellenére a graziak 2-0-s előnyre tettek szert. Az első gólt Szabics Imre szerezte, ez is elkerülhető volt, de a második, amelyet a 92. percben kapott a Vidi, különösen bosszantó. A védelem mindkét találatban benne volt. S ne hallgassuk el, hogy két új szerzemény követett el súlyos hibát. Az első gól előtt Hector Sanchez maradt le Szabicsról, a második előtt pedig Hölzl ment el Brachi mellett a bal szélen. Brachi jobb-, Sanchez pedig balhátvéd, az eladott Lázár és Andjics helyére érkeztek, de egyelőre nem váltották be a hozzájuk fűzött reményt. A Videoton hétfőn újabb légióst igazolt a portugál Evandro Brandao személyében, ő azonban ma még nem játszhat.
Paulo Sousa, a Videoton vezetőedzője szerint az első meccs eredményének tükrében romlott csapata továbbjutási esélye, ám korántsem tartja lehetetlennek a Sturm kiejtését. Szerinte ez a bravúr akkor sikerülhet, ha a Videoton szerez vezetést a Sóstói stadionban.
A Sturm a hét végén a Ried vendégeként 1-1-gyel kezdte az osztrák bajnokságot, míg a Videoton – érthetetlen szövetségi rendelkezés következtében – elhalaszthatta első fordulós mérkőzését az NB I-ben. Ami szakmailag is ellentmondásos döntés. Ugyanis az idény elején még furcsa lenne fáradtságra hivatkozni, másrészt viszont a piros-kékek élesben készülhettek volna a sorsdöntő összecsapásra.
A székesfehérváriak történetük során kétszer találkoztak osztrák csapattal, 1976-ban a Wacker Innsbruckot kiejtették az UEFA-kupában, 1981-ben viszont kiestek a Rapid Wiennel szemben. A Sturm mérlege hibátlan a magyarok ellen: 1975-ben a KEK-ben a Haladást, 1998-ban a BL-selejtezőben az Újpestet, 2008-ban az Intertotó-kupában a Honvédot búcsúztatta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.