Egekbe szökött a többlet

Nagy Vajda Zsuzsa
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csillagászati mértékű, a GDP arányában csaknem 32 százalékos többletet mutatott a költségvetés az első negyedévben – tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal az előzetes adatokat tegnap. A 2200 milliárd forintos többletet a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása okozta. A privát kasszák csak nemrég juttatták el az államhoz a kötvényekben és részvényekben elhelyezett vagyonelemeket. Az állam követelése azonban már korábban keletkezett (akkor, amikor a pénztártagok zöme eldöntötte, hogy visszalép az állami nyugdíjrendszerbe), ezért befolyásolják már a január–márciusi egyenlegmutatót is a nyugdíjintézkedések.
A hatalmas egyszeri bevételt figyelmen kívül hagyva a büdzsé hiánya a GDP 6,6 százalékát, vagyis csaknem 458 milliárd forintot tett ki az első negyedévben. Ez a tavalyi év azonos időszakához hasonlítva 1,8 százalékponttal magasabb. Elsősorban a személyi jövedelemadó csökkentése és a társasági adó mérséklése miatt lett magasabb az uniós módszertan szerinti deficit, azonban a bevételek elmaradásához az is hozzájárul, hogy a vállalatok tevékenységén még mindig érződik a válság hatása. A bevételek 2,8 százalékkal (82 milliárd forinttal) csökkentek az előző év azonos időszakához képest, a kiadások 1,7 százalékkal (55,5 milliárd forinttal) nőttek 2011 első negyedévében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.