Egy év után is kétharmad

A kormánypártok több mint egy évvel a választások után is a legnépszerűbb alternatívát jelentik az állampolgárok számára, így egy most vasárnapi voksoláson a Fidesz–KDNP újra kétharmadot szerezne az Országgyűlésben – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből. Eszerint az érvényesen válaszolók több mint fele elégedett Orbán Viktor miniszterelnöki munkájával.

Munkatársunktól
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy most vasárnapi választáson az aktív szavazók 60 százaléka a Fideszre szavazna, 14 százalék az MSZP-re, 12 százalék a Jobbikra, 11 százalék az LMP-re – állapította meg a Nézőpont Intézet a Heti Válasz számára készített elemzésében. A teljes népesség 43 százaléka vallja magát Fidesz–KDNP-szimpatizánsnak, ami többszörös előnyt jelent a 9 százalékon álló MSZP-vel, a 8 százalékon álló Jobbikkal és a 7 százalékon álló LMP-vel szemben. Az elemzésben jelzik: az ellenzéki pártok támogatottsága közötti különbség a statisztikai hibahatáron belüli. A kutatóintézet szerint így minimálisnak látszik az MSZP– Jobbik–LMP együttműködésének esélye, mert a három ellenzéki párt támogatottsága közel azonos és az összefogásnak nem lenne vezető ereje. Korábban Karácsony Gergely LMP-s politikus a Népszabadságnak adott nyilatkozatában vetette fel az ellenzék „alkotmánykorrekciós szövetségének” létrehozását. – Lassan eljutunk oda, hogy arról kell majd beszélnünk: a teljes parlamenti ellenzék, a Jobbiktól az LMP-n át az MSZP-ig, ha csak egy kicsit jobban teljesít, mint 2010-ben, közösen támogatott egyéni jelöltekkel könynyedén kétharmadot csinálhat ebben a rendszerben – fogalmazott Karácsony Gergely.
Elemzésében a Nézőpont Intézet kiemeli: az elmúlt húsz év tapasztalataival szemben a kormánypártok több mint egy évvel a választások után is a legnépszerűbb választási lehetőséget jelentik, és most vasárnap a Fidesz–KDNP újra kétharmadot szerezne az Országgyűlésben. A közvélemény-kutatás szerint az érvényesen válaszolók több mint fele (52 százalék) elégedett Orbán Viktor miniszterelnöki munkájával is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.