Egy negyednyi jó pólóval

Férfi vízilabda-válogatottunk mindkét kínai világversenyen, a 2008-as olimpián és az idei vb-n is ugyanazzal az ellenféllel szemben rajtolt, ám míg három éve be kellett érnie 10-10-zel Montenegróval szemben, addig ezúttal, magyar idő szerint hétfőn hajnalban 11-10-es győzelmet aratott. A két kezdet közti egygólos különbség főként a végkifejletet idézve biztató, hiszen Pekingben aranyérmet nyert a csapatunk, és ezt Sanghajban sem kellene felülmúlni. A vizes vb egyéb versenyszámaiban a házigazda kínaiak megkezdték a tarolást.

Ballai Attila
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Montenegró az olimpiára még újdonsült Európa-bajnokként érkezett, ám az idei vizes vb-re már a tavalyi Eb és az idei Világliga ötödikjeként, ráadásul tartalékos kerettel toppant be. Ez azonban sokáig nem érződött a délszlávokon, mert kihasználva az őket előnyökkel elhalmozó játékvezetést, valamint a mieink tompaságát, 4-2-re, majd az 5-5-ös félidőt követően, a harmadik negyed végén 9-7-re vezettek. Csapatunk aztán 4-1-es hajrával fordított, köszönhetően főleg a négygólos Biros Péternek, valamint az első kapussá előlépett, és ezt több ziccer hárításával megháláló (bár a mezőnyből szokásos góljait „benyelő”) Nagy Viktornak. Ettől persze még a 10 kapott gól nagyon sok; csak a 11 adott teszi elviselhetővé, ám tegyük hozzá, hogy a kiállítások 12:7 arányban a vetélytársnak kedveztek.
Kemény Dénes szövetségi kapitány nem véletlenül tett említést a vb hivatalos honlapjának nyilatkozva a furcsa stílusú játékvezetésről, ugyanakkor elismerte: „Nem játszottunk úgy, ahogy tudunk, a negyedik negyedben viszont szerencsére jól pólóztunk, de javulnunk kell.” Szerdára még nem feltétlenül, hisz ekkor a kazahok jönnek szembe, akik tegnap 18-5-re megadták magukat a spanyoloknak, ám pénteken, ez utóbbiakkal szemben már a csoportelsőség lesz a tét. Ami egyrészt azonnali negyeddöntős tagságot jelent, másrészt valószínűsíti, hogy ott végre sikerül elkerülni a szerbeket, hacsak nem szórakozzák el megint valamelyik meccsüket a saját kvartettjükben. Talán nem, de még a fülemben csengenek Dejan Udovicsics szövetségi kapitánynak a pekingi olimpián elhangzott szavai: „Mi a magyarokkal szeretünk a legjobban játszani, mert mindig megverjük őket.” Tegnap azért persze Kínát is legyalulták 17-5-re, míg a B csoport rangadóján Ausztrália a mi fiainkhoz hasonlóan 4-1-es utolsó negyedet produkálva 9-8-ra kerekedett felül a Kovács István dirigálta Románián.
A házigazdák pólóban szenvedték el egyetlen kudarcukat, mert egyébként monoton nyernek. Tegnap előbb a műugrók férfi 1 méteres számában, utóbb női szinkrontoronyugrásban diadalmaskodtak, itt a Kormos Villő, Reisinger Zsófia páros a selejtező 13. helyével éppen lemaradt a fináléról.
Ez persze papírforma – mi egyelőre onnantól kezdhetünk reménykedni, ha a medencébe bedobják a labdát.
Tegnapi eredmények. Műugrás. Férfiak, 1 m: 1 Li Si-hszin (Kína) 463,90 pont. Női szinkrontoronyugrás: 1. Vang Hao (Wang Hao), Csen Zso-lin (Chen Ruolin) (Kína) 362,58 pont, … 13. Kormos Villő, Reisinger Zsófia. Műúszás, páros rövidprogram: 1. Natalja Iscsenko, Szvetlana Romasina (Oroszország) 98,200 pont.
Mai program. Hosszútávúszás: női 10 km (Risztov Éva) 3.00. Mű- és toronyugrás: női 1 m döntő 8.00, férfi 3 m-es szinkronműugrás 4.00, döntő 11.05. Műúszás: csapat szabadkombinációs kűr, selejtező 3.00; páros szabadprogram, selejtező (Czékus Eszter, Kiss Szofi) 8.00; csapat rövidprogram, döntő 13.00. Női vízilabda: csoportmérkőzések, 2. forduló: A csoport: Magyarország–Egyesült Államok 12.20.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.