Egy politikai bűn nyomában

Meg kell vizsgálni, terheli-e jogi felelősség a szocialista kormányokat Magyarország 2002 és 2010 közötti eladósításáért – mondta tegnap Szijjártó Péter. A lapunknak nyilatkozó jogászok nem zárják ki büntető- vagy polgári eljárások megindításának lehetőségét.

Jakubász Tamás
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viselnek-e jogi felelősséget a szocialista kormányok vezetői amiatt, hogy 2002 és 2010 között drámai mértékben megemelkedett Magyarország tartozása? – erre a kérdésre szeretne választ kapni az államadósság növekedésének okait feltáró parlamenti albizottság. A grémium tegnapi ülésén megtárgyalta az eddigi vizsgálódásait öszszegző jelentéstervezetet. Az irat kapcsán Szijjártó Péter kifejtette, hogy hazánk adóssága az előző két ciklusban, a szocialista kormányzás idején vált elviselhetetlen mértékűvé. A Fidesz képviselője Magyarország eladósítását súlyos politikai bűnnek nevezte, s leszögezte: meg kell vizsgálni, hogy ennek elkövetőit terheli-e jogi felelősség.
– Az államadósság a szocialista kormányok rossz döntései miatt duzzadt fel, ezért mindazok szerepét át kell tekinteni, akik a szóban forgó kormányzati intézkedéseket meghozták és jóváhagyták – mondta Szijjártó Péter. Hozzátette: az elmúlt nyolc év kormányfőinek és pénzügyminisztereinek felelőssége megkerülhetetlen az eladósodás ügyében. A kormánypárti képviselő azt indítványozta, hogy a jogi következmények tisztázására egy hozzáértő szervezetet, például az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságát kérjék fel.
*
– Ha valaki megszegte a pénzügyi jogszabályokból – például a költségvetés elkészítéséről vagy végrehajtásáról szóló rendelkezésekből – eredő kötelezettségeit, az illetővel szemben elvileg megállapítható a büntetőjogi felelősség – mondta kérdésünkre Hegedűs László. Az ügyvéd hozzátette: ha az egykori állami vezetők kifejezett utasítást adtak a szabályok megszegésére, úgy az ő büntetőjogi felelősségük sem zárható ki. A jogász szerint elengedhetetlen, hogy az esetleges büntetőeljárást komoly szakértői vizsgálat előzze meg, a szakkérdésekről felkészült, független szervezetnek, például az Állami Számvevőszéknek kellene állást foglalnia. Futó Barnabás úgy véli, érdemes lehet áttekinteni, hogy az egykori miniszterek megbízatása, munkaköri leírása pontosan mit tartalmazott. – Így megállapítható – fogalmazott lapunknak az ügyvéd –, hogy az érintettek áthágták-e a rájuk vonatkozó előírásokat, s feltételezett szabályszegésükért milyen felelősség terheli őket. Az ügyvéd közölte: ha az állami vezetők kárt okoztak, akár polgári jogi eljárás is indulhat. Ha pedig a károkozás büntetőjogi kérdéseket vet fel – például a hűtlen vagy a hanyag kezelés esetét –, akkor emiatt is jogi procedúra veheti kezdetét. Futó Barnabás azt tartaná jónak, ha az Országgyűlés illetékes bizottsága egybegyűjtené az összes fontos iratot, ezután szakértők bevonásával tisztázná a jogi helyzetet, végül meghozná döntését: feljelentést tesz, kártérítési igényt érvényesít, esetleg mindkét lehetőséggel él. Az ügyet ezután vizsgálhatná meg a nyomozó hatóság, a bíróság.
Az MSZP ugyanakkor nem tartaná szerencsésnek, ha az államadósság kérdésével az igazságszolgáltatás is foglalkozna – ez derült ki a párt alelnökének tegnapi közléséből. Kovács László – az MTI tudósítása szerint – egy tájékoztatón arról beszélt, nem ismer olyan országot, ahol a költségvetési hiány vagy az államadósság büntetőjogi kérdés lenne. – A kormányok nem szoktak bíróság elé állni azért, mert gazdaságpolitikájuk utóbb helytelennek bizonyul – érvelt. Szerinte a választók mondják ki az ítéletet politikai kérdésekben. Hozzátette: az MSZP áll a tisztességes vizsgálatok elé, ám a koncepciós pereket elutasítja. Kovács eredetileg azért fordult a nyilvánossághoz, hogy tudassa: az Orbán-kormány európai uniós szabályt sért az otthoni pálinkafőzés jövedékiadó-mentességének biztosításával és egyes élőzenei szolgáltatások kedvezményes áfakulcs alá sorolásával. Szijjártó Péter erre úgy reagált, hogy a kabinet a korábbi, visszaélésekre ösztönző, bonyolult adórendszer helyett a munkát és a családokat támogató, egyszerű szabályokat vezetett be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.