Egyre kevesebb a diák Debrecenben

Munkatársunktól
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Körülbelül egy középiskolányi diákkal, azaz hatszáz tanulóval van kevesebb a debreceni középfokú oktatási intézményekben, mint az ideális, így az ősszel át kell vizsgálni a rendszer ezen szegmensét – közölte Somogyi Béla (Fidesz) tegnap Debrecenben. A város alpolgármestere szerint a 10-15 éve folyamatosan romló demográfiai helyzet – amely miatt az elmúlt időszakban is több általános iskolát vontak össze vagy szüntettek meg – már a középiskolákat is elérte.
Somogyi Béla megjegyezte, a csökkenő gyerekszám a gimnáziumokban kevésbé érzékelhető, a helyzet inkább a szakképző intézetekben, szakiskolákban romlott. Felhívta a figyelmet arra, hogy az új közoktatási és szakképzési törvény végleges változatának ismerete nélkül nem lehet megválaszolni azt, hogy milyen lépések lesznek szükségesek, de „valószínűleg szűkíteni kell majd a kapacitást”.
A jelenség nem egyedi: mint arról korábban lapunk beszámolt, a középfokú iskolákban rendelkezésre álló férőhelyek több mint egyharmadát nem tudták feltölteni az intézmények. A meghirdetett 152 ezer férőhelyből 56 ezer üresen maradt a középfokú beiskolázás általános felvételi eljárása után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.