Egyre többen rögzítenék az árfolyamot

Hírösszefoglaló
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felélénkült az érdeklődés az utóbbi napokban az adósmentő csomag iránt. A távirati iroda tájékoztatása szerint mind több devizahiteles kér bankjától tájékoztatást az árfolyamrögzítés lehetőségétől. A fokozódó érdeklődést az váltotta ki, hogy a múlt héten történelmi csúcsra szökött a svájci frank, emellett – némelykor – az euró és a japán jen is jóval erősebb volt az adósmentő törvényben meghatározott értéknél. Bár az információt kérő ügyfelek száma növekszik, a honi bankok mégsem számítanak nagy rohamra a lehetőség augusztusi megnyílta után. A pénzintézetek azt várják, hogy átlagosan a devizahitelesek 3-5 százaléka igényli majd az árfolyamfixálást. – Az arány akkor növekedhet – tették hozzá –, ha a forint tartósan gyenge marad.
Az ingatlanfedezetű devizahitelek törlesztési árfolyamának rögzítéséről szóló törvény egyes rendelkezései augusztus 12-én lépnek életbe. Ezek szerint az árfolyamrögzítés időszaka 36 hónap lehet, de a fixálás legkésőbb 2014. december 31-én véget ér. A rögzített árfolyam a svájci frank esetén 180 forintot, az eurónál 250 forintot, száz japán jennél pedig 200 forintot jelent: az adós 2014 végéig ezen az árfolyamon fizetheti a havi törlesztőrészleteit. A tényleges és a rögzített árfolyam közötti különbség az úgynevezett gyűjtőszámlára kerül, s itt forintalapú hitelként halmozódik. A megoldással – önkéntesen – az a polgár élhet, aki korábban jelzálogalapú hitelt vett fel, fedezetként felajánlott ingatlanának értékét a bank 30 milliónál kisebb értékben határozta meg, s az ügyfél fizetési késedelme nem haladja meg kilencven napot.
A csúcsra törő frankárfolyam kapcsán az MSZP is megszólalt. Szanyi Tibor tegnap azonnali megoldást követelt a kormánytól, s szorgalmazta egy átfogó banki vizsgálat megindítását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.