Egyszerű droghoz jutni Európában

Dániában, Spanyolországban és Olaszországban jutnak legkönnyebben kemény drogokhoz – például kokainhoz és heroinhoz – a fiatalok az Európai Bizottság napokban közzétett jelentése szerint. Magyarországon valamivel bonyolultabb a kábítószerek beszerzése, de marihuánát hamar vásárolhat a fogyasztó az itthoni termesztők miatt.

Vigh Dániel
2011. 07. 23. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közvélemény-kutatás szerint – amelyet 15 és 24 év közötti fiatalok körében készítettek – minden negyedik megkérdezett dán, olasz és spanyol fiatal állította azt, hogy „nagyon könnyű” vagy „viszonylag könnyű” lenne 24 órán belül heroinhoz jutnia – derült ki az EUobserveren kedden közzétett jelentésből. Az említett országok vezetik a kokain-hozzáférési listát is: a megkérdezettek 40 százaléka állította, hogy könynyen megszerzi a szóban forgó kábítószert. Írország, Portugália és Nagy-Britannia is előkelő helyen áll e tekintetben az országok sorában.
– Magyarországon a rendszeresen kábítószert fogyasztók sem jutnak hozzá egyszerűen a kemény drogokhoz – felelte lapunk érdeklődésére Rácz József, a Kékpont Drogkonzultációs Központ igazgatója. Elmondta, a tíz éve mindennap kábítószert – elsősorban amfetamint, heroint és kokaint – fogyasztó szenvedélybetegeknél is gyakran előfordul, hogy hosszú órákon vagy akár egy napon keresztül próbálják napi adagjukat beszerezni, mégsem járnak sikerrel. Bár sok középiskolás azt állítja, pár óra alatt hozzájut ezekhez a szerekhez, ez szerencsére nem igaz, csak amolyan hencegés – hangsúlyozta az igazgató. Marihuánát jóval könnyebb vásárolni, mert vannak hazai termesztők, de itt is jellemző a túlzás a beszerzési időt illetően. Kiépült kapcsolatrendszerre van szükség ahhoz, hogy valaki illegális szereket vásároljon, mert a kábítószer-kereskedők nem árulnak olyan kuncsaftnak, akit nem ismernek – tette hozzá Rácz József.
Magyarországon a fiatalok hét százaléka nyilatkozott úgy, hogy tavaly marihuánás cigarettát szívott. Az idén ez az arány három százalék. A magyar megkérdezettek 89 százaléka azt állította, hogy soha nem próbálkozott még marihuánaszívással – derül ki a jelentésből. Csehországban nem egyszerű a kemény drogokhoz való hozzáférés, ugyanakkor marihuánafogyasztásban a cseh fiatalok vezetik az európai uniós ranglistát. A megkérdezett csehek 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy könnyen jut cannabisszármazékhoz, ez pedig a Hollandiában mért, 69 százalékos eredményt is felülmúlja, ahol az erre kijelölt kávézókban szabadon forgalmazzák a marihuánát – írta a távirati iroda. Körülbelül minden negyedik fiatal kipróbálta már a „füves cigarettát”, és megoszlanak a vélemények annak betiltásával kapcsolatban: a hollandok 33 százaléka, míg a románok 87 százaléka tartja törvényellenesnek a fogyasztását. A túlnyomó többség szerint a heroinnak és a kokainnak illegálisnak kell lennie, de minden második ember véli úgy, hogy az alkalmi kokainhasználat nem jelent nagy kockázatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.