Együttműködési tervek az Opelnél

Az Opel az elektromos autók gyártásának területén is együttműködést ajánlott Magyarországnak, amikor Orbán Viktor ellátogatott rüsselsheimi központjukba. Az egynapos németországi látogatást tartó magyar miniszterelnök előzőleg Hannoverben értékelte a magyar uniós elnökség fél évét.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Európai előhírnökök. Györkös Péter nagykövet, a magyar állandó EU-képviselet vezetője, Andor László EU-biztos, valamint Schöpflin György néppárti európai parlamenti képviselő nyitotta meg az Európai Bizottság brüsszeli székházában azt a kiállítást, amely az európai egység gondolatának közép-európai előhírnökeit mutatja be. Az érdeklődők megismerkedhetnek Bibó Istvánnak, a Nagy Imre-kormány államminiszterének, Auer Pál egykori párizsi követnek, illetve Hantos Elemér közgazdasági és jogi szakírónak a munkásságával. Ismerteti a kiállítás a szlovák Milan Hodza, valamint a Monarchia lengyel részéből származó Józef Retinger pályafutását. (MTI)


Új fejezet Berlinnel. A Kínával való kapcsolatok szorosságát és intenzitását hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár Berlinben, kiemelve, hogy Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő látogatásával új fejezet nyílt a német–kínai kapcsolatok történetében. „Közös felelősséget érzünk a világ ésszerű fejlődéséért” – mondta Merkel az első kormánymegbeszélések után. A német kancellár szerint például az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) van szükség az együttműködésre, hiszen minél több az egyhangúlag meghozott állásfoglalás, annál erősebb ez a fórum. Líbia ügyében azonban már kiütköztek a nézeteltérések. Míg Ven a békés, politikai eszközökkel elért megoldás mellett tette le a garast, addig Merkel az ENSZ BT 1973-as számú határozatán alapuló katonai beavatkozás legitimitását hangsúlyozta. Ven szerint bármely ország jövőjéről annak lakossága hivatott dönteni. A külföldi beavatkozással ugyan meg lehet nyerni a háborút, de annál nehezebb vele békét és stabilitást elérni – mondta a kínai kormányfő. A német kancellár Vennel való találkozóján a kínai jogállamiság fejlesztéséért, az átlátható igazságügyi eljárásokért, valamint az újságírók munkalehetőségeinek javításáért is szót emelt, de elismerte, hogy a szellemi tulajdon védelmének ügyében volt előrelépés. A kínai miniszterelnök és a német kancellár 15 milliárd dollár értékben írt alá szerződéseket. (MTI)


Az Opellel való együttműködés terveiről a nagy hagyományokkal rendelkező németországi autógyár elnökhelyettese beszélt a tárgyalások után. Volker Hoff hangsúlyozta, hogy a General Motors európai leányvállalata ezen a területen is szorosabb partnerségre törekszik Magyarországgal. A magyar miniszterelnök elmondta, hogy az Opellel való együttműködést Magyarország a termelés mellett az oktatás területére is ki akarja terjeszteni.
Ez megelőzően a gazdaságpolitika összehangolását célzó jogszabályok elfogadását, a nemzeti költségvetések koordinálását szolgáló első európai szemesztert, a közös energiapolitika fő irányainak kidolgozását, valamint Horvátország tervezett csatlakozása kapcsán a bővítés előmozdítását emelte ki a magyar uniós elnökséget értékelve Hannoverben Orbán Viktor. A kormányfő a Német Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) meghívására Alsó-Szászország tartomány fővárosában tartott előadást a magyar elnökség munkájáról. A miniszterelnököt Hans-Gert Pöttering, a KAS vezetője, az Európai Parlament korábbi elnöke kérte fel az értékelésre. Hans-Gert Pöttering megnyitóbeszédében elismeréssel szólt az elnökség munkájáról, és gratulált Orbán Viktornak a magyar teljesítményhez. Pöttering a magyar miniszterelnököt meggyőződéses európaiként jellemezte, természetesnek nevezve, hogy a lehető legkövetkezetesebben képviseli országa érdekeit.
Előadásában Orbán Viktor úgy vélekedett, hogy a mai Európa teljesen más, mint a tíz évvel ezelőtti, a mai Európát a pesszimizmus, az önbizalomhiány és a további bővítéstől való félelem jellemzi. A miniszterelnök szerint Európa ma sokat tanulhat a világ keleti felétől. Hangsúlyozta, hogy Ázsia mindenekelőtt a takarékosságra és a munkára épít. Orbán Viktor ezzel indokolta azt a magyar célkitűzést, hogy Közép-Európa egyfajta termelési központtá váljon. Az elnöki tevékenység eredményei között említette a miniszterelnök a közös energiapolitika fő irányainak meghatározását, egyebek között hangsúlyozva, hogy minél gyorsabban csökkenteni kell az unió, illetve a tagországok egyoldalú energiafüggőségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.