Elégedetlen ausztriai kisebbségi szervezetek

Munkatársunktól
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár több kisebbségi szervezet is bírálta a karintiai helységnévtáblák ügyében benyújtott törvénymódosítási javaslatot, az osztrák államfő elutasította az újratárgyalását. Heinz Fischer szerint a tervezetet az elkövetkező napokban meg kell szavaznia a parlamentnek. A megállapodást a karintiai tartományi kormány, az osztrák szövetségi kormány és a karintiai szlovén kisebbségi szervezetek írták alá áprilisban, az ennek alapján benyújtott törvénymódosítási javaslat szövegét azonban a Karintiai Szlovénok Tanácsa elutasítja, s a szöveg egyes elemeit más szlovén, valamint horvát és magyar szervezetek is bírálták. Utóbbiak leginkább azt nehezményezték, hogy velük nem egyeztettek. A törvénymódosítással rögzítenék 164 dél-karintiai vegyes lakosságú településen a kétnyelvű táblák használatát.
Deák Ernő, az Ausztriai Magyar Egyesületek és Szervezetek Központi Szövetségének elnöke az MTI-nek azt hangsúlyozta, hogy az érintett területeken nemcsak a települések nevét, de a középületek és közterületek elnevezését is két nyelven kellene feltüntetni. Azt is elmondta, az ausztriai magyarok nyelvi asszimilációja nagyon előrehaladott. Hozzátette, továbbra is érdeklődéssel várják egy másik, az úgynevezett népcsoporttörvényt érintő törvénymódosítási folyamat eredményét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.