Élelmiszerügy: itt az újabb botrány

Bár a szakma arról beszél, hogy itthon már csak hazai görögdinnye kapható, az általunk tapasztaltak nem ezt mutatják. A nagyáruházakban nem találkoztunk valódi magyar dinnyével, ehelyett túlérett külföldi gyümölcsöket tukmálnak rá akciósan a vevőkre. A szakértő szerint az olcsó és rossz minőségű külföldi gyümölcs nemcsak a vásárlók kedvét veszi el a dinnyétől, de a magyar termelőket is ellehetetleníti.

D. Horváth Gábor
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A távirati irodán keresztül adta hírül a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, hogy elkezdődött a magyar dinnyeszezon, „a múlt hét vége óta már csak magyar dinnye kapható a belföldi piacon” – büszkélkedett Fodor Zoltán. A szervezet ügyvezető igazgatója elmondta: az idén a termelők nagyjából 4800 hektárról takarítják be a termést, szemben a tavalyi 6000 hektárral. Az előrejelzések szerint a termelők jó minőségre és jó hozamokra számíthatnak, körülbelül 178 ezer tonna termés várható.
Mintha összehangolt reklámkampány zajlott volna, a Tesco közleményt adott ki tegnap: „A hazai görögdinnye szezonjának beköszöntével a Tesco kizárólag Magyarországon termett dinnyét kínál üzleteiben. Zöldségekből szinte csak magyar áruk találhatók az áruházlánc polcain, és a szezonális gyümölcsök esetében is hazai termésből válogathatunk” – fogalmaztak a brit lánc propagandistái. A hírhedt szóvivő, Iglódi Csató Judit is hozzászólt a témához. Szerinte „a vásárlóink keresik az egyedülállóan zamatos magyar zöldségeket és gyümölcsöket, így – amit csak lehetséges – hazai termelőktől vásárolunk mi is.

*

Beszerzőkollégáink igyekeznek biztosítani, hogy a szezonális árucikkekből kizárólag magyar termékeket kínáljunk”. A korábbi kedvezőtlen tapasztalatok miatt a Magyar Nemzet utánajárt, mi is a valóság az áruházakban. Nos, kiderült, a terméktanácsnak fogalma sincs, miről beszél, az áruházláncokban nyoma sincs a valódi hazai dinnyének.
A Tesco Pólus zöldségrészlegében hatalmas faketrecben sorjáztak a dinnyék, ám a vásárlók nem vettek belőle. Nem is csoda, hiszen a héjukat ütődések, vágások tarkítják. A felirat arról tájékoztat, hogy június 28-tól akcióban 109 forintért vihető haza a gyümölcs kilója a korábbi 149 helyett. Meglepő, hogy az árcédulán eredetmegjelölés nincs. A faketrecen viszont kettő is. Az egyik szerint Olaszországból származik, a másik viszont görög eredetről tájékoztat. A magyar dinnye utáni érdeklődésemre az egyik eladó Iglódi Csató Judittal ellentétben kapásból vágja, hogy „az még csak két-három hét után várható”, a másik kicsit gondolkodik, majd az egyik feliratot elolvasva ennyit mond: „Ez itt görög, magyar egyelőre nincs.” Bár már egy hete itt a hazai szezon, a gödöllői Tesco áruházban „II. osztályú, görögországi dinnyét” lehetett akciósan vásárolni, kilónként 99 forintért. A termékek láttán a vásárlóknak azonban nem az étvágyuk jött meg, hanem leginkább hányingert kaphattak a dinnyéktől. Közöttük már több megrohadt, és bogarak mászkáltak rajtuk.
Nem jobb a helyzet a fóti Corában sem. Ott szintén nem árulnak magyar dinnyét, „mert az csak két-három hét múlva érik” – mondja az eladó. A Törökországból szállított gyümölcs viszont szintén fonynyadt, szára teljesen elszáradt, ráadásul az egyik láda tetején hatalmas, félig rothadt dinnye veszi el a vásárló kedvét, hogy akár egy kisebbet is megvegyen.
A csömöri Auchanban első pillantásra kedvezőbb volt a kínálat, hiszen az itthon későn érő, régi fekete héjú és a csíkos dinnyét is hazaiként kínálják. A dunakeszi Auchanban tapasztaltak azonban egészen más képet mutatnak: 125 forintért kínálják akciósan az olasz dinnyét, amelyet a helyszínen lévő szakértőnk így jellemzett: ilyen undorító terméket a magyar termelők a birkáknak, lovaknak sem nagyon adnak. A szakember szerint egy ilyen nagyáruházban központi a beszerzés és az áruterítés, ezért nehezen képzelhető el, hogy az egyik áruházban magyar, míg onnan alig húsz kilométerre ugyanolyan olasz dinnyét áruljanak. Nem kizárt, hogy csak a felirat más, s ha ez igaz, akkor az Auchan megtévesztheti a fogyasztókat.
A hazai termelőket hátrányosan érintő akciókból úgy tűnik, a magyar láncok is kiveszik részüket. Hatvanban, a városközpontban található CBA áruház például akciósan árulja a görög dinnyét, kilónként 149 forintért. Az egyik hazai dinnyetermesztő, a fideszes parlamenti képviselő, Pócs János véleményét is kikértük, aki elmondta: az áruházláncok által kínált külföldi dinnye silányabb, mint a hazai, így kárt okoznak a fogyasztóknak, s az irreálisan alacsony árral ellehetetlenítik a hazai termelőket. A fellelt termékről szólva elmondta: külföldön elég egyetlen romló terméket találni a kamionban, az egész szállítmányt fizetés nélkül a szemétbe dobják. Úgy látszik, ezt csak a magyarokkal lehet megcsinálni – tette hozzá. A boltokban körülbelül 160 forint a minőségi, már hazai görögdinnye ára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.