Elemeznek, értékelnek

Bákonyi Ádám
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Várhatóan szeptember 16-án fejezi be a MÁV Informatika Zrt.-nél zajló nyomozást a BRFK gazdaságvédelmi főosztálya, ahol jelenleg a szakértői, illetve az elemző-értékelő vizsgálatok zajlanak – közölték megkeresésünkre a főkapitányságon.
A MÁV Informatikánál feltárt jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és orgazdaság ügyében folytatott eljárásnak már tizenkét gyanúsítottja van, a nyomozók eddig több mint ötvenmillió forintos vagyoni hátrány okozását állapították meg. A gyanúsítottak köre lényegében a társaság egész korábbi felső vezetése. Így köztük van Berki Endre korábbi igazgatósági tag, Németh Ákos igazgatósági elnök, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő korábbi elnöke, valamint Kovács László felügyelőbizottsági tag. Berki Endre a BKV, az Állami Autópálya-kezelő Zrt. igazgatóságának is tagja volt, Kovács László pedig a MÁV-on kívül a Volán-társaságokat is felügyelte. A BRFK nyomozói 2009-ben elsőként Hosszú Sándor volt vezérigazgatót hallgatták ki jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával. Hosszú ezután még hónapokon át a cég első számú vezetője maradhatott, továbbra is havi 1,4 millió forint fizetést kapott, így távozásáig még több mint tízmilliót tett zsebre. Amennyiben nem hoszszabbítja meg a nyomozást, úgy a rendőrség szeptemberben vádemelési javaslattal továbbítja az eljárást az ügyészségnek.
Mindeközben Bárány Balázs, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének alelnöke feljelentést tett a vádhatóságnál a MÁV egyik belső vizsgálata alapján. A birtokába jutott dokumentumra hivatkozva a Blikk című napilap azt írta, hogy Mészáros Andrásnak, a MÁV Utasellátó korábbi vezetőjének a felesége és ismerősei is ingyen utazhattak a nemzetközi járatokon. Mészáros idejében egyébként odafigyeltek a büfékocsi felszereltségére: a mikrosütők takarítására például napi 16 óra munkaidőt számoltak el és fizettek ki egy szerződéses alvállalkozónak – írta a napilap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.