Életmentő fogások

Munkatársunktól
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felvilágosító kampányt indít az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és a Budapesti Gyógyfürdők Zrt. a fürdőzés közben balesetet szenvedők érdekében. A programban a mentőszolgálat szakemberei a főváros nagyobb strandjain, valamint vidéki fürdőhelyeken roadshow-szerűen mutatják be a vízi balesetek áldozatainak újraélesztéséhez alkalmazandó fogásokat, módszereket, amelyeket a fürdőző felnőttek, gyerekek egyaránt ki is próbálhatnak, gyakorolhatnak.
Tegnap a Dagály strand hullámmedencéjénél tartott kampánynyitó rendezvényen bemutatták, hogyan kell szakszerűen kimenteni egy fuldoklót, megkezdeni az újraélesztést, és a mentőszolgálat miként látja el a balesetet szenvedőket. Gorove László, az OMSZ főigazgató-helyettese felhívta a figyelmet a biztonságos fürdőzésre, azt hangsúlyozva, hogy kizárólag a strandokon vannak segélynyújtó helyek, ezért ahol tilos, ott az emberek ne fürdőzzenek. Győrfi Pál, a mentők szóvivője utalt arra, hogy az elmúlt napokban több ember meghalt a folyókban, tavakban: egy 21 éves férfi a Miskolc környéki Csorba-tóba, egy 40 éves kesznyéteni férfi a Sajóba, egy 40 éves férfi a nudista strandon a délegyházi tóba, egy 16 éves fiú pedig a Tiszába fulladt. A héten történt halálos balesetek közül a legdrámaibbnak a Hegyeshalom közelében történt esetet nevezte; ott egy hétéves ikerpár fulladt bele a Stettini-tóba. A kampány ötletgazdája, Pintácsi Viktória énekes egy másfél éves kisfiú kerti gyermekmedencés balesetét említette, akkor a család egyik tagja élesztette újra a kisgyermeket.
A statisztikai adatok szerint évente mintegy 300 ember, köztük csaknem 60 gyerek fullad vízbe Magyarországon, többségük május és szeptember közepe között. Az esetek fő oka a tiltott helyen való fürdőzés, a szabályok megszegése és az időjárási viszonyok figyelmen kívül hagyása.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.