Elfeledett rémtettek

Munkatársunktól
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tőkés László, az Európai Parlament (EP) alelnöke egy minapi, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) előtt álló ügyekről szóló nyilvános közmeghallgatáson ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy miközben a náci háborús bűnök és a balkáni háborúban elkövetett kollektív bűncselekmények elnyerték, elnyerik méltó büntetésüket, a kommunista diktatúrák rémtettei továbbra is figyelmen kívül maradnak. Az EP emberi jogi bizottságának keretei között rendezett eseményen Vytautas Landsbergis litván képviselő, volt államfő is arra mutatott rá, hogy a kommunizmus bűntetteivel szembeni szelektív elbírálás nagymértékben kompromittálja a nemzetközi igazságszolgáltatás fennen hirdetett elveit, és az ICC hitelét rontja. Válaszában Herta Daubler-Gmelin elvi egyetértését fejezte ki a felszólalókkal. „Önökkel együtt bírálom az igazságszolgáltatás terén érvényesülő kettős mércét és vétkes szelektivitást” – mondta, egyben arra emlékeztetve, hogy a büntetőbíróság politikamentes intézmény, és mint ilyen, csak az elébe utalt ügyekkel foglalkozhat. Közben Krzysztof Kwiatkowski lengyel igazságügyi miniszter egy tegnapi lapinterjúban azt közölte, hogy európai uniós konferenciát rendeznek augusztus 23-án, a totalitárius rendszerek áldozatainak első emléknapján a Varsói Felkelés Múzeumában.
Az emléknapot Lengyelország, Észtország, Lettország, Litvánia és Magyarország javasolta. Az első félévi magyar EU-elnökség vége felé született a döntés, amely lehetővé tette az emlékünnepség megrendezését – írta a Rzeczpospolita című lap. Részt vesznek a konferencián a totalitarizmussal foglalkozó európai intézetek képviselői is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.