Elfoglalták a lázadó börtönt

Huszonhét nap után megadta magát Venezuelában az a hatvan rab, aki nyolcszáz társát ejtette túszul a Caracastól keletre fekvő El Rodeo börtönben. A hatalmat az intézetben átvették a katonák, akik négy elítéltet öltek meg szökési kísérlet miatt.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megadták magukat a túszejtő rabok, ezzel véget ért Venezuelában a Caracastól keletre fekvő Guarenas város El Rodeo börtönének huszonhét napig tartó túszdrámája – adta hírül tegnap az AP. Azt egyelőre nem tudni, hogy mi okozta az áttörést, mindenesetre a hatvan fegyveres túszejtő és a csaknem ezer túsz szemlátomást jól vannak – nyilatkozta az amerikai hírügynökségnek Grisell Zorrilla, a rabok hozzátartozóinak szóvivője. Négyen megpróbáltak megszökni, őket lelőtte a katonaság.
Mint arról beszámoltunk, az El Rodeo rabjai június 17-én lázadtak fel, amikor az épület 1-es szárnyában a foglárok megpróbálták átvizsgálni a cellákat fegyverek után kutatva. A rivális börtönbandák ekkor egymás torkának estek: kilenc órán át tartott a tömegverekedés, amelyben előbukkantak azok a lőfegyverek és szúróeszközök is, amelyeket az őrök szerettek volna megtalálni. A fegyőrök tétlenül nézték végig a vérfürdőt, amelyben 21 rab és egy látogató vesztette életét.
A börtönt hamarosan ötezer katona ostromolta meg, akiknek tizenkét óra alatt sikerült átvenniük az uralmat a fegyintézetben. Az egyenruhásoknak két fronton kellett harcolniuk, mert vízágyúkkal és könnygázzal tudták csak feltartóztatni az épület előtt összegyűlt hozzátartozókat. Legalább tíz rab és egy katona meghalt, 26-an megsebesültek. A bandák közti villongás és az ostrom hírét hallva az El Rodeo 2-es szárnyában hatvan felfegyverzett rab vette át a hatalmat: csaknem ezer társukat tartották fogva, míg helyi idő szerint szerdán hirtelen megadták magukat. A túszdrámát kiváltó razzián egyébként – egyebek mellett – hét géppisztolyt, kézigránátokat és 53 kilogramm kokaint foglaltak le a fegyőrök.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.