Elhunyt Bicskei Bertalan

Munkatársunktól
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életének 67. évében, súlyos betegség következtében elhunyt Bicskei Bertalan, a magyar labdarúgás meghatározó személyisége.
A libériai válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, amikor márciusban gyomorfájdalmai miatt hazautazott kivizsgálásra. Az első hírek szerint edzést vezetett Monroviában, amikor mérgezett kekszszel kínálták, és ez okozta a bajt. Mindez olyan életszerűtlen volt, hogy el sem akartuk hinni, és kiderült, hogy nincs is valóságalapja. A betegsége viszont nagyon is komoly volt, ezt tudtuk, éreztük. Egy korábbi interjúban Bicskei Bertalan nyíltan beszélt arról, hogy néhány éve daganatos betegséggel kezelték, emiatt is rossz érzéseink lehettek. Május végén azonban a családja arról tájékoztatott, hogy egy afrikai fertőzés támadta meg, ám sokat javult az állapota, és júniusban talán már vissza is térhet a libériai válogatotthoz.
Ezért is sokkoló a szombati hír…
Bicskei Bertalan játékosként egyszer szerepelt a nemzeti együttesben, a Bp. Honvéd és az MTK kapusa volt. Edzőként először az ifjúsági válogatottnál dolgozott, amellyel 1984-ben megnyerte a korosztályos Eb-t. Az U18-as csapat a moszkvai döntőben büntetőkkel verte a Szovjetuniót; s a mai napig ez a magyar futball utolsó aranyérme világversenyen. 1988-ban bajnokságot nyert a Honvéddal, dolgozott az MTK, a Győri ETO, a Videoton és az Újpest csapatánál, klubszinten Svájcban, Egyiptomban, Dél-Koreában és Kínában, irányította a malajziai válogatottat is. A magyart pedig két különböző időszakban, először 1989-ben, majd 1998-tól 2001-ig, összesen 45 mérkőzésen.
A család közleménye kitér arra, hogy Bicskei Bertalan elvesztése nem csupán a hozzátartozók, a barátok és a munkatársak, hanem a hazai és nemzetközi labdarúgás, továbbá az egész sportszakma pótolhatatlan vesztesége. S ehhez nem lehet mit hozzátenni. (F. T.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.