Elismerték a líbiai lázadókat

Hírösszefoglaló
2011. 07. 25. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Líbia „törvényes kormányzó hatóságaként” ismeri el az arab országbeli lázadó erőket irányító Átmeneti Nemzeti Tanácsot (ÁNT) a líbiai NATO-műveleteket támogató nemzetközi összekötő csoport, ami megnyitja az utat azelőtt, hogy a Moammer el-Kadhafi líbiai vezető rendszere ellen harcoló felkelők megkaphassák az általuk követelt pénzügyi támogatást. A több mint harminc országot, nemzetközi és regionális szervezetet tömörítő összekötő csoport, amely pénteken egynapos tanácskozást tartott Isztambulban, az ülés zárónyilatkozatában – egyes újságírókkal ismertetett szövegrészletek szerint – megállapítja: a Kadhafi-rendszernek nincs többé semmilyen törvényes hatalma Líbiában, Kadhafinak és egyes családtagjainak távozniuk kell. Az összekötőcsoport „Líbia törvényes kormányzó hatóságaként” ismeri el az ÁNT-t egy ideiglenes kormány létrejöttéig – derül ki az MTI által idézett tervezetből. Előzőleg Hillary Clinton amerikai külügyminiszter a tanácskozáson bejelentette: az Egyesült Államok úgy döntött, hogy Líbia törvényes kormányaként ismeri el az ÁNT-t. Alain Juppé francia külügyminiszter pedig közölte, az ÁNT elismerése azt jelenti, hogy fel fogják oldani bizonyos befagyasztott líbiai állami javak zárlatát, mivel ezentúl az ÁNT látja el a kormányzási feladatot. Az ÁNT korábban szorgalmazta, adják át számára e befagyasztott javakat. Az összekötő csoport egyben megbízta Abdul Elah al-Hatib ENSZ-különmegbízottat, hogy terjesszen elő határidőt Kadhafi távozására egy olyan politikai csomag részeként, amely a kormányerők és a lázadók közötti tűzszünetet is magában foglalja a további vérontás megelőzése érdekében. A csoport felszólította a lázadókat: késedelem nélkül lássanak hozzá egy átmeneti kormány felállításához.
„Egy diktátor elszigeteltségét és cinizmusát” illusztrálja a francia külügyminisztérium szerint Moammer el-Kadhafi líbiai vezető előző esti beszéde, amelyben Nicolas Sarkozy francia államfőt „háborús bűnösnek” nevezte. Kadhafi egyebek mellett azt mondta, „a népnek száműznie kell ezt a bűnözőt, aki nem is francia. Menjen haza Magyarországra!”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.