Elítélték a bozótvágós gyilkost

A nem jogerős ítélet szerint végleg a rácsok mögött marad az a férfi, aki másfél éve bozótvágó késsel kaszabolta halálra volt párját és annak új barátját Salgótarjánban.

Csibra Tibor
2011. 07. 14. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Életfogytig tartó fegyházzal sújtotta tegnap a Nógrád Megyei Bíróság Fekete Lászlót. A vádlott másfél éve bozótvágó késsel megölte egykori párját és annak új barátját Salgótarjánban, egy üzlet előtt. A nem jogerős ítélet a terheltet kizárta a feltételes szabadulás lehetőségéből is – tájékoztatta lapunkat Barsi József, a testület szóvivője. A bíróság azzal együtt is indokoltnak látta a legszigorúbb büntetés kiszabását, hogy az elsőfokú verdikt szerint a terhelt nem előre kitervelten követte el tettét. A határozat ettől eltekintve egyetértett a vádirattal, s aljas indokból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés miatt marasztalta el Fekete Lászlót.
A 29 éves vádlott korábban együtt járt a nővel, de a sértett a férfi viselkedése miatt kilépett a kapcsolatból. Fekete László ezt nem tudta elviselni, rendszeresen zaklatta volt párját, majd arra jutott, hogy bosszút áll. 2009 decemberében, a gyilkosság napján vásárolt egy csaknem 50 centiméter hosszú pengéjű, 5-7 centiméter széles bozótvágó kést. A terhelt a nála két évvel fiatalabb nőt és annak 34 esztendős barátját követte a kocsijával, majd gyalog utánuk indult, amikor azok betértek Salgótarján belvárosában egy élelmiszerüzletbe. Volt párját a bolt bejáratánál támadta meg, és a bozótvágóval hússzor sújtott le rá. Az áldozatnak szétnyílt a koponyája, a kórházba szállítás közben meghalt. Fekete László ezután a nőnek az üzletbe menekülő barátja után indult, és őt legalább tizenhatszor sebezte meg, a csapások fele a sértett fejét érte, az áldozat az egyik kézfejét is elveszítette. A férfi a kórházban veszítette életét.
Fekete László a támadás után elmenekült kocsijával, az egyik közeli hegyre hajtott, ahol öngyilkosságra készült. A rendőrkapitány később elérte a vádlottat a mobiltelefonján, és szóval tartotta a kommandósok megérkezéséig.
A bíróság csak a férfi büntetlen előéletét találta enyhítő körülménynek az ítélet kiszabásakor, ugyanakkor – többek között – súlyosbítónak értékelte, hogy a bűncselekmény többszörösen minősített, felzaklatta a közvéleményt, iszonyatot, félelmet keltett, s a vádlott bosszúból, rendkívüli brutalitással, kegyelmet nem ismerve, kivégzésszerűen ölte meg áldozatait. A verdikt indokolása megemlítette a gyilkosság kimagasló társadalmi veszélyességét, és az életellenes bűncselekmények gyakoriságát is. A Nógrád Megyei Bíróság állásfoglalása szerint a súlyosbító körülmények miatt csak az életfogytig tartó szabadságvesztés a megfelelő büntetés Fekete László ügyében.
A testület nem látta bizonyítottnak, hogy a terhelt előre kitervelte a támadást, mert – bár a férfi a gyilkosságok előtt vette a bozótvágót – a határozat szerint nem tudta, hol és mikor csap le áldozataira. Az ügyész az utóbbi vádpont megállapításáért, Fekete László pedig enyhítésért nyújtott be fellebbezést, védője három nap gondolkodási időt kért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.