Elítélték Hollandiát Hágában

A holland állam felelős három boszniai mozlim személy szerbek általi megöléséért – mondta ki tegnapi másodfokú ítéletében egy hágai fellebbviteli bíróság. A hozzátartozóknak egyúttal kártérítést is megítéltek, míg egy másik folyamatban lévő perben az 1995-ös srebrenicai mészárlás idején a mozlim enklávét a boszniai szerbektől megvédeni hivatott holland békefenntartókat szeretnék népirtás miatt felelősségre vonni.

Balogh Roland
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a holland békefenntartók korábban már látták, hogy a két nappal előtte, 1995. július 11-én Srebrenicába bevonuló boszniai szerb hadsereg bántalmazta a mozlim férfiakat és fiatal fiúkat, nem lett volna szabad átadniuk a bosnyákokat a Ratko Mladics vezette erőknek – közölte másodfokú döntésében egy hágai fellebbviteli bíróság. Indoklásuk szerint ezért a felelősség a holland államot terheli, még akkor is, ha Hága folyton arra hivatkozik, hogy katonái ENSZ-felhatalmazással táboroztak a mozlim enklávéhoz közeli Potocariban. A bíróság ugyanis úgy vélte, a katonai parancsnokságot ennek ellenére Hollandia látta el, így a kiadás következményeit is nekik kell vállalniuk. Az indoklásban ugyanakkor megjegyezték, ítéletük csak a jelen esetben érintett személyre vonatkozik. Másodfokon kártérítést is megítéltek a srebrenicai áldozatok hozzátartozóinak.
A pert a Srebrenicai Anyák nevű civil szervezet indította a holland állam ellen, és első fokon 2008-ban még elutasították a keresetüket. A vádak szerint a holland katonák úgy tették ki táborukból az ott villanyszerelőként dolgozó Rizo Mustaficot, illetve a tolmácsként tevékenykedő Hasan Nuhanovic öcscsét és édesapját, hogy sejtették, a szerbek kivégzik őket. Mustafic testére eddig még nem találtak rá, Nuhanovic apját 2007-ben, testvérét tavaly azonosította a tömegsírokból előkerült testek közül. A holland Thomas Karremans ezredesnek tolmácskodó Nuhanovic és Mustafic hozzátartozói egy másik, egy éve indított perükben népirtás és háborús bűnök miatt kezdeményezték a parancsnok, valamint helyettese, Rob Franken hadnagy és a tábor humánerőforrásért felelős vezetője, Berend Oosterveen büntetőjogi felelősségre vonását. Hollandia az 1995-ös eset óta arra hivatkozik, hogy a srebrenicai mészárlásért az ENSZ felel. Egy MTI által is idézett elmarasztaló független jelentés nyomán egy holland kormány egyszer már lemondott 2002-ben. Ezzel együtt az akkori kormányfő, Wim Kok is úgy ítélte meg, hogy a mulasztásokért a fő felelősség nem Hollandiát terheli, és nem kért bocsánatot.
Hollandia egyébként kitartóan, a legkülönbözőbb kifogásokkal akadályozza a Nyugat-Balkán Európai Unió felé igyekvő országait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.