Elkezdődött Timosenko kijevi pere

Székely Gergely
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyfokú érdeklődés, rendkívüli rendőri biztosítás és – az Európai Unió képviseletének vezetője szerint – „embertelen körülmények” közepette kezdődött meg tegnap Kijevben Julija Timosenko volt kormányfő pere. A főváros pecserszki kerületi bíróságán közel 150 ember zsúfolódott össze egy mindössze 40 személy befogadására alkalmas teremben, ahol a hatalmas zűrzavar mellett elviselhetetlen volt a hőség is. De igazán forróvá tette a hangulatot a bírósági épület körül összegyűlt mintegy ötezres, a politikus asszony elleni eljárás beszüntetését követelő tömeg is, amely egy alkalommal az őket körülvevő kordont is megrohamozta, hogy a másik oldalon levő, néhány száz fős, Timosenkót becsmérlő tüntetőkhöz férjen.
Az 5-ös csatorna által egyenes adásban közvetített bírósági ülés elején a védelem az előzetes meghallgatásra kijelölt bíró leváltását kérte. Timosenko védője, Szerhij Vlaszenko ezt azzal indokolta, hogy a kevesebb mint kétéves bírói gyakorlattal rendelkező Rogyion Kirejev, aki három hónapja még egy járási bíróság munkatársa volt, túl fiatal és tapasztalatlan ahhoz, hogy egy ilyen fontos, politikai jellegű ügyben ítélkezzen.
A vádhatóság szerint a politikus asszony 2009 januárjában miniszterelnöki hatalmával visszaélve olyan gázszerződést kötött Moszkvával, amellyel másfél milliárd hrivnya veszteséget okozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.