Ellenzékiek is támogatták Paczolayt

Majdnem biztosra vehető, hogy ismét Paczolay Péter lesz az Alkotmánybíróság elnöke. A szakember ugyanis az Országgyűlés eseti bizottságában szinte egyhangú támogatást kapott. A jelölt megválasztásáról jövő héten dönt a parlament.

Bodacz Balázs
2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Alkotmánybíróság elnökét és tagjait jelölő eseti bizottság tizenöt tagjából tizenhárman voksoltak igennel Paczolay Péter személyére. A tegnapi ülésen azok után született döntés, hogy a taláros testületet jelenleg is vezető Paczolay személyére a Fidesz-frakció javaslatot tett. Hivatalosan az válhat jelöltté, akit az illetékes bizottság kétharmada támogat. A jelölt akkor nyerheti el az elnöki széket, ha a plenáris ülésen megszerzi a képviselők kétharmadának szavazatát.
A jelölésről szóló döntés után elképzelhető, hogy Paczolay Péter lesz az a közjogi méltóság, illetve parlament által választott vezető állami tisztségviselő, akit lényegében a teljes Országgyűlés támogat majd. (Emlékezetes, Schmitt Pál államfőt csak a Fidesz és a KDNP támogatta, Polt Péter legfőbb ügyészt pedig a kormányerők létszámánál nyolccal, Domokos László Állami Számvevőszék-elnököt hárommal több képviselő szavazta meg a titkos választáson). Az eseti bizottságban a szavazáskor csak a jobbikosok tartózkodtak, az LMP és az MSZP delegáltjai igennel voksoltak Paczolay személyére, és feltehetően így tesznek majd a plenáris döntés alkalmával is. Az ellenzéki pártok egyetlen más személyre sem tettek javaslatot az alkotmánybírósági elnök tisztségére.
Varga István, a jelölőbizottság fideszes elnöke elmondta, a testületben részben politikai, részben szakmai konszenzus alakult ki. Azt is hozzátette: számára is meglepetés volt az eredmény. A zárt ülés után a távirati irodával azt is közölte, hogy a jelenlegi elnök újrajelölésével a folyamatosság mellett döntöttek.
Paczolay Péterre még vár egy bizottsági meghallgatás, mielőtt a képviselők döntést hoznának elnöki megbízatásáról. A döntésre egyébként a Ház jövő heti ülésén kerül sor.
A jelölt 1996 és 2000 között az Alkotmánybíróság főtitkára volt, 2006-tól pedig maga is a testület tagjaként tevékenykedett. A taláros testületnek 2007–2008-ban elnökhelyettese volt, majd 2008. július 3-án elnökké választották.
A parlament hétfőn az Alkotmánybíróság tagjává választotta Balsai István fideszes országgyűlési képviselőt, Pokol Béla egyetemi tanárt, Szalay Péter ügyvédet, Szívós Máriát, a Fővárosi Bíróság tanácselnökét és Dienes-Oehm Egon korábbi nagykövetet, nemzetközi magánjogászt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.