Élmény a hajótörés?

2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz éve nem volt olyan viharos a tó a Kékszalag tókerülő verseny idején mint most. Én nem szálltam hajóba, de a fiam a harmadik lett a kategóriájában – emlékezett vissza a hajótörések sokaságát eredményező hét végi balatoni árbocos show-ra Wossala György. A Magyar Vitorlásszövetség társelnöke lapunknak úgy fogalmazott: természetes, sőt része az élménynek, hogy törnek a hajók.
– A siófoki obszervatórium vezetője folyamatosan tájékoztatta az indulókat a szél erősségéről, ennek ellenére sokan rosszul mérték fel a helyzetet, sorozatosan születtek a rossz döntések. A legkiválóbbak, profik is megszenvedték a versenyt, tízesével sodródtak a hajók a déli part felé, és megfeneklettek egy-egy homokpadon – mondta lapunknak Horváth László alezredes, a Balatoni Vízi Rendészeti Kapitányság vezetője. – Egész éjjel a vízen voltunk, és 297 embert mentettünk ki a tóból – jegyezte meg a rendőrflotta első embere. Bóka István, Balatonfüred polgármestere az alsóőrsi Hegyi Márton Kerecsen 3 nevű árbocosán két debreceni alpolgármester vendégével vészelte át viharos utat. – Csütörtök reggel 9-kor indultunk és pénteken hajnalban értünk viszsza. Férfi munka volt! Sajnálhatja, aki kihagyta ezt a nagyszerű erőpróbát – mondta lapunknak a Balatoni Szövetség soros elnöki tisztét betöltő politikus.
Mint megírtuk, senki sem merült el végleg a helyenként nyolcvan kilométeres széltől felkorbácsolt tóban. Személyi sérülés nem történt, az 589 hajóból péntek délután már 320 célba ért, 160 viszont feladta a versenyt, amelynek győztese – a várakozásoknak megfelelően – az immár tízszeres győztes Litkey Farkas lett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.