Elnézést kért a szlovén kormányfő

Munkatársunktól
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borut Pahor szlovén kormányfő az Európai Tanács múlt heti brüsszeli ülésén személyesen kért elnézést Orbán Viktortól a korábban kiszivárgott kijelentései miatt – közölte tegnap Szijjártó Péter az MTV Ma Reggel című műsorában. Pahor a felvételen azt mondta, „ahogy vége a magyar EU-elnökségnek, politikailag azonnal és teljes mértékben elszigeteljük Magyarországot”. Kritizálta a magyar kormányt a magyar alaptörvény és néhány más, a jelenlegi kormányzati ciklusban megalkotott jogszabály kapcsán, valamint Orbán Viktor személyét is. A miniszterelnök MTI által is idézett szóvivője azt is közölte, nem tudni, hogy a felvétel vágott volt-e, illetve milyen politikai célok állhatnak a kiszivárogtatás mögött. Lapunk szlovén újságírói forrásból úgy értesült, hogy a felvétel kiszivárogtatása mögött belpolitikai csatározások álltak, a hanganyagot először a szociáldemokrata kormányfő baloldali riválisai tették fel az internetre, céljuk pedig Borut Pahor lejáratása volt.
Az ellenzéki jobbközép Szlovén Demokrata Párt (SDS) lapunkhoz eljuttatott közleményében határozottan elítélte Pahor kijelentéseit. Mint írták, az SDS őszintén tiszteli az Európai Néppártban közös platformon helyet foglaló Fideszt és Orbán Viktor munkásságát. A Janez Jansa volt kormányfő vezette alakulat egyben reméli, hogy Borut Pahor kijelentései nem rontják a két ország kapcsolatait.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.