Előzetesben a bundázó magyarok

Csibra Tibor
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte tegnap a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azt a három futballistát és négy labdarúgó-játékvezetőt, akiket azzal gyanúsít a rendőrség és az ügyészség, hogy részt vettek a napokban kirobbant újabb nemzetközi bundabotrányban – közölte a PKKB felettes szerve, a Fővárosi Bíróság. Mint arról beszámoltunk, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársai kedden egy összehangolt akcióban vették őrizetbe K. Zoltán, L. Mátyás és H. Gábor focistákat. A gyanú szerint a terheltek részt vettek egy, a Távol-Keletről irányított csalássorozatban, amelyben sportolókat és játékvezetőket vesztegettek meg futballmeccsek előtt, majd az így manipulált mérkőzésekre tippeltek internetes ázsiai fogadóirodákon keresztül. A csoport általában 40–85 ezer euró közötti összegeket ruházott be a meccsek befolyásolására, nyereségük pedig ennek a kétszerese volt mérkőzésenként.
A PKKB-n tegnap két, az előzetes letartóztatásról döntő tanács tárgyalt az említett hatóságok kezdeményezte kényszerintézkedésekről. A futballistákat bűnszervezetben, üzletszerűen, folytatólagosan elkövetett, különösen nagy kárt okozó csalás bűntettével és más bűncselekményekkel gyanúsítják. A bíróság a szökés, elrejtőzés és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt rendelte el letartóztatásukat. A PKKB szerint K. Zoltán és L. Mátyás esetében a bűnismétlés veszélye is fennáll. Hasonló bűncselekmények elkövetésével gyanúsítják a kedden őrizetbe vett négy játékvezetőt, L. Kolost, Cs. Jánost, S. Krisztiánt és M. Tamás Lászlót is. A bíróság esetükben a szökés, elrejtőzés, a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélye miatt rendelte el harminc napra a kényszerintézkedést. A PKKB figyelembe vette a nyomozó hatóságok azon érveit is, hogy a szerteágazó, nemzetközi bűnszervezet ügyeiben még számos vizsgálatot el kell végezniük a szakembereknek. Fazekas Géza, a KNYF szóvivője az őrizetbe vételek után tartott szerdai sajtótájékoztatón még nem adott választ arra, hogy lesznek-e újabb gyanúsítások a bundaügyben, de hangsúlyozta, hogy a nyomozók még az ügyek felgöngyölítésének elején tartanak. A terheltek lakásain számos, a bűncselekményeket tanúsító iratot, feljegyzést és 100 millió forintnyi készpénzt is találtak a házkutatásokkor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.