Első fél év, ezermilliárd lett a hiány

Jakubász Tamás
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június végén 1034,6 milliárd forint volt az államháztartás – helyi önkormányzatok nélküli – hiánya – közölte tegnap a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Az első fél évre a tárca korábban 1076,2 milliárd forintos hiányt jelzett, ehhez képest a most közölt adat kedvezőbb. A várt és a tényleges érték különbségéről az NGM úgy fogalmazott: a 41,6 milliárd forintos eltérés a kormány megtakarítási intézkedéseinek köszönhető. A folyamatok ismertetése előtt a minisztérium rögzítette, hogy idén rendhagyóan alakulnak a költségvetés havi adatai, mégpedig azért, mert a bevételek nem a megszokottak szerint érkeznek az államkasszába. A tárca a nyugdíjintézkedést említette meg, kiemelve, hogy e kormányzati lépés nyomán jelentős összeg – szám szerint 528,8 milliárd forint – a második fél évben fut be.
A júniusi adatokról szólva az NGM közölte: a központi költségvetés az idei hatodik hónapban – a tavalyihoz képest – 9,2 milliárd forinttal magasabb összegre tett szert. A többlet a bankadónak és a kedvező jövedékiadó-bevételnek tudható be. Eközben a költségvetés 3,5 milliárddal kevesebbet költött, mint 2010 júniusában. A társadalombiztosítási alapok 34,9 milliárd forintos hiányt mutattak, míg az elkülönített állami pénzalapok júniusi egyenlege – az előző év azonos hónapjához képest – kedvezőbb lett. Az alapok bevételei 13,6 milliárd forinttal magasabbak voltak, miközben a kiadások 11,7 milliárd forinttal tettek ki többet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.