Elszabadult a pénzügyi rendszer

Olyan autóban robogunk pénzügyi válságról válságra, amelyikben rossz a kormány és a fék, s a vezetőket és az éppen aktuális térképeket is sűrűn váltogatják – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Bernard Lietaer belga közgazdász, az euró elődje, az ECU megtervezője. Szerinte a mostani monetáris rendszer jelen formájában hoszszabb távon fenntarthatatlan, mert szerkezeti hibákkal küzd. Valójában a hetvenes évek végétől világosan lehetett látni, hogy politikai elhatározás szükséges az addigi monetáris politika helyes irányba tereléséhez, ám a döntéshozók ódzkodtak a rendszer megváltoztatásától,  és halogatták a módosításokhoz szükséges politikai döntéseket.

Szabó Anna
2011. 07. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alapvető tévedés, hogy mindent egyetlen kulcsvalutával kell megoldani; ez csak az ipari forradalom idején működött, mert akkor volt szükség arra, hogy a nagyobb fejlesztések elindításához központosítsák a döntéseket és a forrásokat. Ám ami akkor hasznos volt, ma módosításra szorul. Ma a munkahelyek zömét adó kis- és középvállalkozások olyan súlyos tőkehiánynyal küszködnek, amely gyakorlatilag megbénítja további fejlődésüket. Új típusú elszámolási rendszerre van szükség, amelyben a helyi pénzeknek is szerepük lehet. Bár utóbbiak esetenként nem felelnek meg a pénzhelyettesítés céljának, de segíthetik a megváltoztatott monetáris rendszert.
Számos szakértő vélekedik hasonlóan. Egy minapi konferencián elhangzott: hazánkban még gyerekcipőben jár a helyi pénzek bevezetése, ám érdemes e gyakorlatot követni. A pénzrendszert nem kell lerombolni, hanem pénzhelyettesítő modellt kell mellérendelni, amely egy másik logika szerint működik, és a helyi gazdaságot élénkíti.
Részletek a 11. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.