Eltűnnek a tankönyvek a dél-koreai iskolákból

Balogh Roland
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Koreában négy éven belül megszűnnek az iskolai tankönyvek, ugyanis a tanulók addigra csak elektronikusan kapják meg a tananyagot – közölte a minap az ázsiai ország oktatási minisztériuma. A bejelentés értelmében a diákok 2015-től csak – a laptopokhoz hasonló – hordozható, érintőképernyős táblagépeket (tablet) használnának az iskolában. A tananyagot, házi feladatokat ezen kapnák meg, ott tárolnák és vezeték nélküli internetes kapcsolattal kommunikálnának egymással, az iskolával, illetve a tanárokkal. A dél-koreai szaktárca indokolása szerint ráadásul ezzel ki tudnák használni a tabletekben rejlő informatikai lehetőségeket, a diákok a tananyag mellé videókat, multimédiás segédeszközöket tölthetnének le. Emellett a táblagépek segítségével a lábadozó tanulók videokonferencián követhetnék óráikat, hogy ne maradjanak le a tananyaggal.
A tervek szerint a dél-koreai kormányzat a cserére 2,4 milliárd dollárt költ, amelynek részében digitalizálják valamennyi papíralapú tankönyvet. Azt egyelőre még nem tudni, milyen tabletet szabványosítanának, de valószínűleg előnyben részesítenék a hazai gyártókat, a szegény gyerekek pedig ingyen eszközhöz jutnának.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.