Éretlen a BL-re a Videoton

Összességében nem vallott szégyent, de éretlennek bizonyult a Bajnokok Ligájára a Videoton. A Sturm Graz elleni párharc két mérkőzése alapján semmivel sem tűnt gyengébb csapatnak a vetélytársánál, de pillanatnyi kihagyásai miatt alulmaradt. Pedig nagy esélyt szalasztott el, mert a selejtező harmadik fordulójában a grúz Zesztafoni sem lenne verhetetlen ellenfél, onnan pedig már csak karnyújtásnyira van valamelyik európai kupa főtáblája. Így viszont a fehérvári labdarúgóknak marad a magyar bajnokság.

2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha csapatot és szerepet cserélt volna a két edző, úgy nyilatkoztak a szerdai összecsapás után, amelyet a Videoton nyert meg 3-2-re, 4-3-as összesítéssel azonban a Sturm jutott jutott tovább. Franco Foda, a vendégek mestere füstölgött, dühében eleinte nem is nagyon akart beszélni. Paulo Sousa, a Vidi portugál szakvezetője viszont nem győzte dicsérni a tanítványait.
– Ha egy csapat otthon 2-0-ra nyer, és idegenben is rúg két gólt, akkor az edző általában hátra dőlve nézi a találkozót – ecsetelte a látottakat Foda, aki viszont az egész meccs alatt folyamatosan a partvonal mellől irányította és tüzelte a fiait. A 3-2-es vereség után annyira mérges volt, hogy az osztrák kollégák szerint azt is megtiltotta a játékosainak, hogy nyilatkozzanak, mondván, jobban teszik, ha a hét végi, Mattersburg elleni bajnokira készülnek. – Az edzéseken begyakorolt védekezésből az első félidőben semmit sem láttam viszont a pályán. A második félidőre valamelyest rendeztük a sorainkat, akkor már kevesebb helyet hagytunk a Videotonnak, amely az idő haladtával egyre fáradtabbnak tűnt.
Igazat kell adnunk Fodának, akit egyébként nem zártunk a szívünkbe, úgy pózolt a sajtótájékoztatón, mintha a Barcelona vezetőedzőjeként ereszkedett le volna közénk. Tulajdonképpen Sousa értékelésébe is nehéz belekötni:
– Elégedett vagyok, büszke vagyok minden játékosomra. Azt kaptam, amit vártam, öt hete dolgozunk együtt, ez alatt sokat fejlődött a csapat. A labdarúgás sajnos ilyen, nem mindig a jobbik csapat jut tovább, s úgy érzem, ebben a párharcban mi voltunk a jobbak.
Sousa a részletek kifejtése nélkül, az „egyéb körülményekre” is kitért, nyilván arra célozva, hogy a játékvezetők nem fogták a fehérváriak pártját. Ez ugyanúgy igaz, mint hogy inkább a Videoton tűnt a jobb csapatnak.
Mégis a Sturm Graz jutott tovább. S hogy miért? Elsősorban azért, mert a magyar bajnok védelme a két mérkőzésen összehozott négy elkerülhető gólt. Ebben viszont Sousa is alaposan benne van. Nyilván az ő kérésére igazolták Brachit és Sanchezt, s a két szélső hátvéd egyelőre senkit sem győzött meg arról, hogy érdemes volt lecserélni a Lázár, Andjics duót. Polemizálhatnánk továbbá azon, helyes volt-e meneszteni Mezey Györgyöt, mert vele nyilván összeszokottabb volt a társaság, de ne feledjük, egy éve az Európa-ligában a Maribor ellen is könnyűnek találtatott a Videoton.
Sousának az a legnagyobb bűne, hogy öt hét alatt nem tudta megtanítani a fehérváriakat, hogyan kell győzni. A klub vezetőivel együtt neki is be kell látnia, ez nem megy egyik napról a másikra. Ám tévednek, akik arra számítottak, hogy a nemzetközi búcsú után a portugál tréner lelkesedése alábbhagy, netán egyből fogja a sátorfáját. Már a sajtótájékoztatóra is majd egy órás késéssel érkezett, mert azon melegében beszédet tartott a játékosoknak, ösztökélte őket a további feladatokra.
S bizony, a keményebb munka csak eztán következik. A Bajnokok Ligája inkább csak bónusz – volt, azaz lehetett volna – a Videoton számára, az NB I-ben nehezebben bocsátható meg a bukás. Ám Sturm Graz szintű ellenfelek ezen a fronton is adódnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.