Erősítenék a nukleáris biztonságot

Hírösszefoglaló
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívüli tervet dolgoz ki a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a nukleáris biztonság javításáért – döntöttek tegnap a tagállamok képviselői Bécsben. Amano Jukija főigazgató szerint erősíteni kell a NAÜ szerepét, ezért szigorúbb nemzetközi normákat és kötelező, rendszeres ellenőrzéseket javasolt. Az ügynökség jelenleg csak biztonsági ajánlásokat tesz, előírásai nem kötelezőek a 151 tagországra, szemléit pedig meghívásra végzi – közölte az MTI. A március 11-i szökőárban megrongálódott fukusimai atomerőműben végzett vizsgálat után a NAÜ tényfeltáró küldöttsége megállapította, hogy a japán hatóságok alábecsülték a veszélyt, amelyet egy lehetséges cunami jelenthet, de mindent megtettek a károk elhárításáért.
A Fukusima II. tetején landolt tegnap egy megrongálódott T-Hawk dron; a pilóta nélküli repülő szerkezet korábban az atomerőmű fölött mérte a radioaktivitás szintjét – közölte a Le Telegramme című lap. A Honeywell amerikai társaság 7,7 kilogrammos robotja a jelek szerint nem okozott kárt a reaktorban – közölte a nukleáris létesítményt üzemeltető cég, a Tepco szóvivője. Ismert, a földrengésben és szökőárban 23 ezer ember vesztette életét. A megrongálódott atomerőmű körzetében jelentősen megnőtt a radioaktivitás, emiatt 80 ezer embert telepítettek ki, és folyamatosan ellenőrzik a sugárzás mértékét.
Egy orvoscsoport csütörtökön bejelentette, hogy Fukusima prefektúra lakóinak szervezetében két hónap alatt a három millisievertet meghaladó radioaktivitás gyűlt össze. A kabinet 1,3 milliárd dolláros alapot hoz létre, a pénzt a veszélyeztetett térségben élők egészségi állapotának figyelemmel kísérésére költik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.