Erzsébetvárosi feljelentések

További feljelentéseket teszek a Hunvald-ügyben, amelyben a vád szerinti sok száz milliós károkozásnak akár a többszöröse is az előző balliberális városvezetés számlájára írható – közölte lapunkkal Vattamány Zsolt, Erzsébetváros fideszes polgármestere. Az ingatlanpanama-perben tegnap a strómanok vádpontjait ismertették, jövő pénteken pedig meghallgatja őket a bíróság.

2011. 07. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megismételt zárolások. Nyolc napon belül a Hunvald-per öt vádlottjánál új indítványt teszek az önkormányzat által a több mint 600 millió forintos kárra bejelentett polgári jogi kárigény mértékéig terjedő vagyon zárolásra – közölte tegnap Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség osztályvezető ügyésze. Az FB még áprilisban meghozott zár alá vételi végzését a Fővárosi Ítélőtábla formai okokból megsemmisítette. A hűtlen kezelés miatt eljárás alá vontak, közöttük Kardos Péter, a VII. kerületi pénzügyi bizottság volt SZDSZ-es elnöke és Szabó Zoltán egykori MSZP-s országgyűlési képviselő esetében az elsőfokú bíróság várhatóan még nyáron újabb döntést hoz.


Csak a megszegett adásvételi szerződések alapján több mint 600 millió forintnyi kötbér-követelést kellene behajtania a kerületnek – derült ki abból az előterjesztésből, amelyet ma tárgyal Erzsébetváros kormánypárti többségű képviselő-testülete. Az önkormányzatnál a perrel párhuzamosan zajló vizsgálatban minden olyan irat adatait összesítették, amelyek nem részei a Fővárosi Bíróságon (FB) tegnap a közokirat-hamisítással vádolt strómanok vádirat-ismertetésével folytatódott pernek. A beidézett 13 vádlottból ketten nem jelentek meg. Így július 8-án lesz még egy tárgyalás, ahol valamennyiüket meghallgatják. Aki akkor sem jön el, rendőrökkel vezettetik elő.
Mint azt Vattamány Zsolt (Fidesz–KDNP), a VII. kerület polgármestere megerősítette: az előzetes letartóztatásban lévők, Hunvald György volt MSZP-s polgármester és Gál György, a kerület gazdasági bizottságának korábbi SZDSZ-es elnöke, valamint 23 társuk 600 milliós károkozása csak töredéke lehet a ténylegesnek. A bűnszervezetben elkövetett csalás és más bűncselekmények miatti büntetőper vádirata szerint 17 ingatlanból végül kilenc esetben jött létre az adásvétel. – Az önkormányzat ezen lakóépületek nagy részét azzal a feltétellel adta el, hogy a vételár terhére kell a lakóépület bérlőit kiköltöztetni, azaz a vételárból kell kifizetni a bérlőknek járó kártalanítási összeget. A kilenc ügyletből az önkormányzat „tényleges bevétele” alig több mint 198 millió forint volt, ezzel szemben az eladott ingatlanok fedezete alapján felvett jelzálogkölcsönök összege meghaladja a 3,5 milliárd forintot – olvasható az előterjesztésben. Az eladott lakóépületek általában rosszabb műszaki állapotban vannak, mint eladásukkor voltak, az épületek új tulajdonosai – egy kivétellel – még a szükséges karbantartásokat sem végzik el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.