Európai mérleg: csak a Paks

Egyetlen magyar csapat maradt állva a nemzetközi labdarúgóporondon, a Paks, amely tegnap az Európa-liga selejtezőjében, a 2. fordulóban a Tromsö vendégeként 3-0-ra nyert, s 4-1-es összesítéssel továbbjutott; a skót Heart of Midlothian lesz a következő ellenfele. A Kecskemét és az FTC is közel állt a sikerhez. Előbbi idegenben rúgott kevesebb, utóbbi pedig a hosszabbítás legvégén kapott góllal esett ki.

Munkatársainktól
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ázsiai Kazahsztán egyik élcsapata regényes úton került a Kecskemét útjába az Európa-ligában – kezdte beszámolóját aktobei tudósítónk, L. Pap István –, hiszen miközben például az ország vízilabda-válogatottjait ázsiai kvótájuk következtében verhették laposra fiaink és lányaink a sanghaji vb-n, a volt szovjet tagköztársaság labdarúgó-szövetsége 2002-ben (bevallottan tanulási céllal) átkérte magát az UEFA-ba.
Túl azon, hogy a felénk leginkább Boratról, Bajkonurról (nem mellesleg, az 1980-ban onnan fellőtt Farkas Bertalan is a kecskeméti küldöttség tagja) és a félig főtt birkafejről elhíresült kazahok a földjük alatt rejtőző kincseknek köszönhetően általában is rohamléptekkel törnek felfelé, a futballba is ontják a pénzt. Az Aktobe szenegáli, trinidadi, bosnyák, kameruni és szerb légiósokat is foglalkoztat – az utóbbiak bizonyára pontosan tudják, hogy Kazahsztánba vízumra van szükségük, ellentétben Tomiszlav Sziviccsel és a magyar küldöttség további négy szerbjével, akiket a budapesti követség elfelejtett erről értesíteni. A hagyományos kazah–magyar barátság azért átsegítette őket az aktobei reptér útlevél-ellenőrzésén.
Játékra jelentkezett a Szuperkupa-meccsen combhúzódást szenvedő Tököli Attila, a sérült Bori és a hírek szerint a Paks elleni bajnoki vereséggel magát nemcsak a kapuból, de a keretből is kijátszó Németh kapus viszont útra sem kelt Kazahsztánba.
Az aktobei arénában – a Győrt leszámítva bármelyik magyar klub megirigyelhetné – telt ház, 13 500 néző fogadta a Kecskemétet. A Magyar Kupa-győztesnek megvoltak a helyzetei, de sem Gyurcsó, sem Csukics, sem Tököli vagy Dosso nem bírt ezek közül egyet sem gólra váltani. Így a 0-0-val, összesítésben 1-1-gyel, idegenben lőtt több góllal az FC Aktobe lépett az El selejtezőjének 3. fordulójába.
Nagy iramot diktált a mérkőzése elején a Tromsö a Paks ellen, ám a magyar csapat felvette a kesztyűt. A hazaiaknak egy nagy helyzete volt, Nyström ötméteres lövését Csernyánszki bravúrral védte. A második félidőben egyre inkább átvette az irányítást a Paks, s Kiss Tamás az 59. percben megszerezte a vezetést. A Tromsö mindent egy lapra téve támadott, ám a Paks egyre magabiztosabb lett, s Böde (62.), majd Kiss második találatával (77.) 3-0-ra nyert. A 3. fordulóban a skót Heart of Midlothian lesz a magyar csapat ellenfele, az első meccset a fehérvári albérletben jövő csütörtökön játssza.
Az Aalesund az első félidőben meddő fölényben játszott a Ferencváros ellen, amely ráadásul a 42. percben egy szép kontra végén, Oláh révén megszerezte a vezetést. A norvég együttes a második játékrészben is különösebb veszély nélkül támadott, de két szerencsés találattal fordított. A 72. percben Júnior buktatta Myklebust a tizenhatoson belül, a tizenegyesből Barrantes egyenlített. A 86.-ban pedig Ranilovic rosszul mozdult ki egy beadásra, Fuhre az üres kapuba passzolhatott. A 2-1 után következett a hosszabbítás, aminek a legvégén, a 119. percben Post megszerezte a továbbjutást érő gólt az Aalesundnak.
Európa-liga-selejtező, 2. forduló, visszavágó: Tromsö (norvég)–Paks 0-3, továbbjutott a Paks, 4-1-es összesítéssel; Aktobe (kazah)–Kecskemét 0-0, Aktobe, 1-1; Aalesund (norvég)–FTC 3-1 (hoszszabbításban), Aalesund, 4-3.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.