Európai példákat követünk

Bodacz Balázs
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Heves bírálatok érik a parlament által hétfőn elfogadott úgynevezett eljárásgyorsító törvénycsomagot , amelyben természetesen az ellenzéki pártok járnak élen. A kiemelt ügyekben 72-ről 120 órára nő az őrizetbe vétel maximális időtartama; a legkomolyabb kifogások pedig arra a rendelkezésre vonatkoznak, amely szerint az ügyész megtilthatja, hogy az őrizet első 48 órájában a gyanúsított találkozzon védőjével. Az ellenzők szerint ez a szabály súlyos alkotmányos aggályokat is felvet. (A törvény egyébként azt is kimondja, hogy az ügyvédtől való eltiltás ideje alatt nem szabad kihallgatni az őrizetest.)
A rendelkezés azonban egyáltalán nem példa nélküli a nemzetközi gyakorlatban. Az önmaga demokratikus értékeire oly’ büszke Belgiumban a gyanúsítottat az őrizet időtartama alatt – ami ott egy nap lehet – egyáltalán nem segítheti védő. A polgári értékeit fennen hirdető Franciaországban is sokéves hagyományai vannak a gyanúsított és az ügyvéd közötti kommunikáció megakadályozásának.
Idén április 15-ig volt hatályban az a szabályozás, amely szerint a szintén 24 órás, még egyszer ennyivel meghosszabbítható őrizet alatt a gyanúsított 20 órán keresztül nem találkozhatott a védővel. Súlyos bűncselekmények esetén a gyanúsított 36 óráig nem konzultálhatott az ügyvéddel. Az április 15-től hatályos új francia szabályozás, hasonlóan a magyarhoz, lehetővé teszi, hogy az ügyész – igaz, 12 órán át – megtiltsa a védő és az őrizetes találkozását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.