Európai színvonalú játszóhelyet adtak át Szarvason

Miközben jelenleg az ország több teátruma önhibáján kívül komoly financiális nehézségekkel küzd, szombat este Szarvason új, európai színvonalú vízi színházat avattak. Békés megyében az elmúlt három év alatt ez a harmadik új színházi játszóhely.

Tölgyesi Gábor
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ókori görög színházak theatronját idéző, 1026 nézőt befogadó, félkör alakú lelátó, amelyet két oldalt a Réthy család egykori ecetgyárát megjelenítő, felújított bástyák zárnak le. Az egyikben színészek öltöznek, a másikban a vendégek olthatják éhüket és szomjukat, teraszán gyönyörködhetnek a tájban. A több mint 9000 négyzetméteren felépült vízi színház stilizált várkastély, hasonló az ausztriai Mörbischben található.
Közvetlenül a tágas színpad mögött a Holt-Körös folyik, a színpadra akár hajóval, csónakkal is érkezhetnek a színészek. A túlparton az Erzsébet-liget védett fái, mocsári ciprusok. A két partot új fahíd köti össze nem messze a színpad bal oldalától. A látvány a naplementében egy fotón szinte giccsesnek hatna, szemmel látva azonban megkapó, tisztán igaz. Színpad, nézőtér, vendéglátótorony, egy másik az öltözőknek. Az ötödik elem a víz – foglalja össze a Békés Megyei Jókai Színház igazgatója, Fekete Péter.
Az akusztika kiváló, hallhatjuk, amint Lapis Erika és Gulyás Attila a próba alatt beénekli a teret. – Harmónia – szól a dal Pozsgai Zsolt és Gulyás Levente új daljátékából. A Tessedik a helyi Cervinus Színház ősbemutatója lesz július 22-én, főhőse Szarvast a pedagógiatörténet lapjaira beíró Tessedik Sámuel evangélikus lelkész.
A megnyitó gála előtt a polgármester, Babák Mihály a 17,5 ezres kisváros tehetséges szülötteit is megemlítve tekintett vissza a múltba: 1896-ban nyílt itt 800 főt befogadó polgári színház az Árpád-házban, amelyet a második világháború után lebontottak. Békés megye önkormányzatának elnöke, Farkas Mihály jogos büszkeséggel említette: a békéscsabai Porondszínház és az Ibsen-ház avatása után az elmúlt három év alatt a történelmi Magyarország közepén található szarvasi vízi színház immár a harmadik új színházi játszóhely a megyében.
A Vajda Péter Művelődési Központ igazgatója, Csasztvan András azt a civil kezdeményezést méltatta, amely az ezredforduló idején a város segítségével újra életre hívta a színházi kultúrát Szarvason. Ám a 700 fős mobil lelátóval működtetett, hat évadot megélő teátrumot az érdeklődés hamar kinőtte. Három évvel ezelőtt épp időben írt ki pályázatot a Dél-alföldi Regionális Marketingigazgatóság. A színházi projekt így mintegy 226,7 millió forintból megvalósulhatott, a színpad melletti fahíd további 140 millió forintból épült meg. A színház terveit Szuhaj György skiccei alapján Janurik György és csapata készítette el, a Bődi János által vezetett kivitelező cég, az Integrál Zrt. fúrt mikrocölöp-alapokra építkezett.
A Szarvasi Vízi Színház működtetője a Békés Megyei Jókai Színház lesz, amely a nyári évad egy-egy előadását villantotta fel az esti gálában. Bemutatják a Békéscsabán telt házakkal futó Csárdáskirálynőt, a Lúdas Matyi mesejátékot, lesz koncert, tánc, kamaramusical Balogh Annával és Szomor Györggyel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.