Év végén indulhat a marsjáró

Megérkezett a floridai Kennedy Űrközpontba az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) új marsjáró robotja. A két és fél milliárd dollár értékű, Curiosity (Kíváncsiság) névre keresztelt kutatórobot nukleáris energiával hajtott, személyautó méretű jármű, amely az élet nyomait keresi majd a vörös bolygón.

Vigh Dániel
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Curiosityt szállító repülőgép rakterében a robot 2012 augusztusára tervezett, bonyolult leszállási manővereit segítő szerkezeteket is Cape Canaveralba repítette csütörtökön az amerikai légierő – jelentette a Reuters. Az új marsjáró négyszer nagyobb méretű és jóval több tudományos mérőműszerrel rendelkezik mint a NASA két korábban a Marsra küldött felderítő járműve, a Spirit és az Opportunity A Spirit 21 nappal az Opportunity előtt, 2004. január 4-én érkezett a Marsra, ahol hét évet szolgált. A robotautó feladata az volt, hogy a kőzet- és talajminták elemzésével bizonyítékokat találjon a víz egykori marsi jelenlétére. Küldetése 2009 áprilisában ért véget, amikor beragadt egy homokcsapdába. A NASA májusban végleg lemondott a Spiritről. Az Opportunity továbbra is jó állapotban van, így a NASA egyelőre erre a szerkezetre összpontosítja erejét, míg útnak nem indul az új marsjáró.
Az elődeinél jóval robusztusabb felépítésű Curiosity arra a kérdésre keresi a választ, hogy a Marson kialakulhatott-e vagy létrejöhet-e az élet bármilyen formája. A robotot úgy tervezték, hogy legkevesebb egy marsi évet – körülbelül két földi évnek megfelelő időt – töltsön a bolygó egy régiójának feltérképezésével, kutatva az élet nyomai után.
– Túl vagyunk a küldetés tervezési és építési szakaszán, már csak a négy lehetséges leszállózóna helyét kell kijelölnünk – mondta David Gruel, a pasadenai Mars Tudományos Laboratórium vezetője. A NASA egyik felügyelője korábban arra figyelmeztetett, hogy az űrügynökség elszalaszthatja a start ideális időpontját. Ez november 25. és december 18. közé esik, ugyanis ekkor a legkedvezőbb a Föld és a Mars együttállása. A NASA azonban megnyugtatta a szakértőt, érvelésük szerint a program rendben halad, és az év végén útnak indul a marsjárót szállító rakéta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.