Fanfárok

Hegyi Zoltán
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egykori kiváló, progresszív rockzenét játszó Emerson Lake and Palmer egyik komoly tételének az volt a címe, Fanfárok a közösségi embernek. Tehát tisztelet. A minap egy gyönyörű faluban, Hegyesden jártam, tóavató szertartáson. Mert szertartás az ilyen, ünnep. Történt ugyanis, hogy a helyi murvabánya befejezte áldásos tevékenységét, feljött a víz és kialakult egy tó, szemkápráztató környezetben, erdők, hegyek, kanyargó utcácskák között. A természetvédők ilyenkor általában azt mondják, hurrá, rekultiválni, álljon vissza az eredeti állapot. Ám nem biztos, hogy minden esetben ez a legjobb megoldás. Hegyesden például Angyal Gergő „helyi energiabomba” úgy gondolta, legyen inkább horgásztó. Aztán segítőkkel, barátokkal együtt időt, pénzt, fáradságot nem kímélve, lépésről lépésre, takarítottak, építettek, halakat telepítettek. A hely megtelt élettel, közösség formálódott. Lehet menni horgászni. Vagy csak sétálni, leülni egy kicsit, be- és elfogadni a létezés bizsergető mámorát. Az avatón sokan megjelentek, volt vaddisznópörkölt, jóféle helyi, száraz szürkebarát, házi sütemények, rengeteg gyerek, kutyák. Angyal Gergő és segítői túl vannak az alkotás első fázisán.
Varga Balázs pedig olyannak tűnik, mint egy amerikai zsánerfilm főszereplője, amelyben a magányos hős felveszi a harcot a szennyezővel. Évek óta gyűjti az adatokat egy peremartoni gyártelepről, ahonnan a helyiek szerint irritáló anyag kerül a levegőbe. A Veszprémi Naplóból kiderül az is, hogy a telepen veszélyes vegyi anyagokat gyártanak kétezer ember közelében, ráadásul törésvonalon fekszik, ahol egy esetleges földrengés tömegkatasztrófát okozhat. Ha kell nekünk még egy Kolontár, akkor persze lehet tehetetlenkedni, amint azt a tőle megszokott módon a csak nevében zöld hatóság teszi, vagy ismét a civilek jönnek. Mindenesetre biztató, hogy Varga Balázsék mögé felsorakozott a Levegő Munkacsoport és a Galya egyesület is.
A Levegő Munkacsoportnak egyébként volt már dolga ezzel a tulajdonosi körrel, amikor a Finomvegyszer (!) nevű cég ellen tizenhárom évig harcoltak a budapesti Fehérvári út környékén lakók, míg végül sikerült bezáratniuk a gyárat. Most talán nem tart ennyi ideig. Mert a peremartoniak a jelek szerint egy puskaporos hordó tetején várakoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.