FBI-nyomozás: magyarországi szál

Hírösszefoglaló
2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) egy magyarországi beruházással összefüggésben csalás gyanújával letartóztatta a connecticuti Manchester volt polgármesterét. Az egykori politikus – kevesebb mint két héttel azután, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezték – egy másik ingatlanfejlesztőt is megpróbált gyanús körülmények között rábírni arra, hogy vegyen részt egy nagy értékű, Magyarországon megvalósítandó beruházásban – jelentette a SheltonPatch internetes portálra hivatkozva a távirati iroda.
Peter DiRosa Joe Fitzpatricknek azt ajánlotta, hogy fektessen be egy magyarországi erőműbe, golfpályába, luxusszállodába és kaszinóba. Az ingatlanfejlesztő június 15-én találkozott DiRosával és egy Castle Lodge nevű állítólagos kft. vezetőivel, s az üzletemberek azt javasolták neki, hogy nyolcmillió dollárt fizessen ki az állítólagos erőmű tartozásainak rendezésére, további nyolcmilliót pedig a golfpályára és a szállodára. Azt állították, a befektetés fedezete a százmilliót érő környezetkímélő erőmű lenne, a Magyar Fejlesztési Bank pedig meghitelezné a golflétesítmény és a hotel építését. A bemutatott anyagok alapján Fitzpatrick pénzét a „The Castle Spa, Casino, and Golf Resort at Hortogaby, Panon” nevű vállalkozáshoz kérték, amely a Budapesttől 220 kilométerre fekvő „Hortobaby város” mellett található.
DiRosát és társát, Thomas Renisont idén június 2-án tartóztatták le, mert 2008-ban arra vették rá Frank Jablonskit, hogy Polgárdiban 600 ezer amerikai dollárt fektessen be Magyarországon egy ötcsillagos szállodába és kaszinóba. A férfi azonban a hatóságokhoz fordult, miután pénzéből fél év alatt egy dollárt sem látott viszont. DiRosa és Renison ellen egyelőre nem emeltek vádat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.