Fegyház Tasnádinak

Hét év fegyházbüntetéssel sújtotta tegnap másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla Tasnádi Pétert; a határozat szerint a vállalkozó és három társa bűnszervezetben követték el tetteiket. Az ügyész egy vádlott kivételével súlyosbításért fellebbezett, a maffiaper várhatóan a Legfelsőbb Bíróságon folytatódik majd.

Csibra Tibor
2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több, ellene felhozott vádpontban felmentette tegnap a Fővárosi Ítélőtábla Tasnádi Pétert, a másodfokon eljáró bíróság ugyanakkor hét év fegyházbüntetéssel sújtotta a vállalkozót. A másodfokú döntés szinte teljes egészében felülbírálta a két éve hozott elsőfokú ítéletet, és kimondta, hogy Tasnádi, illetve három társa bűnszervezetben követték el tetteiket, így a verdikt kizárta őket a feltételes szabadulás lehetőségéből is. Mivel a tegnapi ítélet számos vádlott esetében eltérő minősítéssel illette az általuk elkövetett bűncselekményeket, a szabadságvesztésük időtartamát is súlyosbította, hét terhelt további fellebbezéssel élhetett, amit ki is használtak, így a maffiaperben várhatóan a Legfelsőbb Bíróság dönt majd.
Tasnádi Pétert más bűncselekmények mellett emberölés előkészületében és felbujtóként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettében találta bűnösnek a táblabíróság, a testület 5,3 millió forintos vagyonelkobzással is sújtotta az elsőrendű vádlottat, akit hat évre eltiltott a közügyektől is. A döntés kimondta, hogy Tasnádi, A. Gábor, K. István és B. Pál Péter bűnszervezetben követték el cselekményeiket, ezért utóbbi vádlott első fokon kiszabott kétéves, felfüggesztett börtönbüntetését letöltendőre változtatta, a többiekét is súlyosbította, és mindannyiuknak fegyházba kell vonulniuk.
Rendhagyó módon a Fővárosi Ítélőtábla foglalt állást abban a Tasnádi elleni vádpontban is, amelyben nem hozott határozatot korábban a Fővárosi Bíróság, és ennek indokát sem adta. A jogszabályok szerint a másodfokú bíróság a korábbi aktákat tanulmányozza döntése előtt, s olyan ügyekben nem hoz ítéletet, amelyben az elsőfokú testület nem járt el. Az ominózus eset egy gyulai szépségversenyen történt, ahol Tasnádi emberei megfenyegették a szervezőt, Fásy Ádámot, hogy a döntőt Tasnádi ismerőse nyerje meg. A Fővárosi Bíróság korábban garázdaságnak minősítette a történteket, azonban a vádat nem változtathatta volna meg. A táblabíróság tegnap a váddal egyezően mondta ki ítéletét az ügyben, s aljas indokból elkövetett személyes szabadság megsértése miatt marasztalta el a vádlottat.
Az ítélőtábla tegnap több terheltet – másokkal együtt így Tasnádi fiát, és az egykori rendőrnyomozót, L. Ferencet – felmentett az ellenük felhozott vádak alól, utóbbi számlájára írta korábban az ügyészség, hogy egy megállapodás szerint neki kellett volna megölnie az elsőrendű vádlott volt feleségét, mert az elhagyta Tasnádit, míg a férfi börtönben volt. A táblabíróság a vállalkozó elleni vádpontokból azokban hozott felmentő rendelkezést, illetve szüntette meg a büntetőeljárást, amelyekben a terheltnek sikkasztás, csalás, okirat-hamisítás miatt kellett volna felelnie. Ezekben az ítélőtábla elfogadta Tasnádi érvelését, és rámutatott az ügyekben korábban nyilatkozó szakértők hibáira. Magócsi István, a büntetőtanács elnöke kiemelte, hogy a Fővárosi Bíróság által elfogadott bizonyítékok közül számosat ki kellett rekeszteni a másodfokú eljárásban. Ilyen sorsra jutott azoknak az igazságügyi elmeorvosi szakértői jelentéseknek a zöme is, amelyek a hosszú per alatt születtek, egy részük a vállalkozó mentális betegségeit igazolta, mások pedig igyekeztek cáfolni azokat. A táblabíróság szerint az elsőfokú testület ezek közül nem vehette volna figyelembe azokat, amelyeket nem a jogszabályok szerint rögzítettek.
Tasnádi Pétert 2009 májusában hat év börtönre, ugyanennyi idejű közügyektől eltiltásra és hatmillió forint vagyonelkobzásra ítélte a Fővárosi Bíróság, amely tizenhárom vádpontban találta bűnösnek a férfit. A többi terheltből akkor négyen kaptak letöltendő börtönt, a többiek felfüggesztett büntetést kaptak vagy próbaidőre bocsátották őket. A Fellebbviteli Főügyészség képviselője tegnap egy vádlott büntetését vette tudomásul, a többiek esetében súlyosbításra tett javaslatot. Tasnádi Péter felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.