Felgyorsítják az ír gázoló tárgyalását

A gyorsított eljárást igénylő esetek listájára került az ír gázoló átadási pere az ír legfelsőbb bíróságon. Bár továbbra sem tűzték ki Francis Ciarán Tobin tárgyalásának időpontját, várhatóan egy éven belül döntés születhet az ügyben.

Győr Ágnes
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem tűzte ki az ír gázoló, Francis Ciarán Tobin átadási tárgyalását az ír legfelsőbb bíróság, de az ügy már a gyorsított eljárást igénylő perek listáján szerepel – tudta meg lapunk tegnap Gerry Currentől, az ír bíróság szóvivőjétől. Ez azt jelenti, hogy a szokásos hároméves várakozási időszak helyett feltehetőleg egy éven belül pont kerülhet az ügy végére.
Ismeretes, Tobin Magyarországon az Irish Life biztosítótársaság vezető beosztású alkalmazottjaként dolgozott, amikor Leányfalun 2000. április 9-én kocsijával 80 kilométeres sebességgel haladva halálra gázolt két kisgyermeket: a négy és fél éves Zoltai Mártont és másfél éves húgát, Petrát. A magyar bíróság az üzletembert 2002-ben jogerősen három év fogházra ítélte. A büntetés letöltését azonban nem kezdte meg a terhelt, mert óvadék ellenében elhagyta az országot. Azóta a magyar törvényeket úgy változtatták meg, hogy az óvadékrendszert kizárólag olyan gyanúsított vagy vádlott vehesse igénybe, akit tettéért várhatóan csak pénzbírsággal sújtanak majd.
A magyar bíróság európai elfogatóparancs alapján először 2004-ben kérte a férfi átadását, de azt az ír jogszabályok szerint 2007-ben elutasították. Ennek oka, hogy korábban a jogsegélykérelem teljesítésének egyik feltétele volt a szökés tényállásának megállapítása. Miután az ír törvények megváltoztak, újból az átadásáért folyamodott a magyar hatóság. Az idén februárban az ír bíróság úgy határozott, nincs oka annak, hogy elutasítsák a magyar bíróság kérését. Tobin védői megfellebbezték a döntést.
Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter március végén levelet küldött ír kollégájának, amelyben kifejtette: bár tisztában van az ír bíróságok függetlenségével, egyre sürgetőbb, hogy ez az ügy minél hamarabb megoldódjon, és ne árnyékolja be a két ország közötti együttműködést. Alan Shatter erre válaszként arról értesítette a magyar politikust, hogy felhívta az illetékesek figyelmét Francis Ciarán Tobin ügyének fontosságára.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.