Félrevezették az ügyfeleket

Érdemes bepanaszolni a fogyasztói csoportokat szervező vállalkozásokat, ha valaki úgy érzi, becsapták. A fogyasztóvédők ugyanis két céget is megbírságoltak ügyfeleik félrevezetése miatt.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb lépést tett a fogyasztói csoportok megszűnése felé a Bács-Kiskun megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége azzal, hogy megbírságolta a Creditswiss Pénzügyi Szolgáltató Kft.-t és az Euromobilien Hungary Kft.-t, mert félrevezették ügyfeleiket. Ritkaság, hogy főnökeire vallott az egyik üzletkötő. A fogyasztói csoportok jellemzően azzal toborozzák ügyfeleiket, hogy akkor is pénzhez jutnak, ha a bankoknál hitelképtelenek. Meghatározott havi összeg fizetése fejében egy nagyobb összeget ígérnek a jelentkezőknek, amit annál gyorsabban megkap, minél nagyobb havi törlesztőrészletet vállal, s minél hamarabb elkezdi annak fizetését. Van azonban, amikor szóban félrevezetik az ügyfeleket, mint a két megbírságolt cégnél is tették.
Azt kellett mondanom, hogy a pénzt a következő hónap 15-ig megkapják – vallotta a Creditswiss egyik üzletkötője, amikor a felügyelőség képviselője megkérdezte, vajon miért gondolta az ügyfél, hogy egy hónapon belül hozzájut az ígért kétmillió forinthoz, ha százezer forint előtörlesztést vállal. (Utóbb bebizonyosodott, az ígéret nem felelt meg a valóságnak.) A cég vezetői arra hivatkoztak, hogy ilyen ígéretet már azért sem tehettek, mert sorsolás útján döntenek, ki kapja meg az igényelt összeget, ráadásul a szerződésben szó sincs fizetési határidőről. A panaszost duplán is félrevezették, hiszen amikor a sorsolásra rákérdezett, azt az információt kapta, ő attól függetlenül pénzhez jut a következő hónapban. A fogyasztóvédelmi hatóság határozatában rámutatott, nem róható fel a panaszosnak, hogy a szerződésben foglaltak ellenére elhitte az üzletkötő tájékoztatását, mert a szerződés nagyon hosszú, s bonyolult nyelven íródott, az átlagos fogyasztónak érthetetlenek a használt fogalmak.
Hasonló eset miatt bírságolták meg az Euromobilien Hungary Kft.-t, amely 1,2 millió forint kifizetésére tett ígéretet egy ügyfelének, ha 66 ezer forint azonnali befizetést követően havi 10 ezer forintot törleszt a cégnek. A vállalkozás azt ígérte, az igényelt összeghez egy, de legrosszabb esetben három hónapon belül hozzájut a kérelmező.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.