Felsőoktatási képzés a hackerek ellen

Hírösszefoglaló
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Internetes kalózok elleni küzdelemre nevelik 2012-től a Koreai Egyetem speciális szakán tanuló diákokat – közölte az AFP. A hírügynökség jelentése szerint a dél-koreai hadsereg és a felsőoktatási intézmény abban egyezett meg, hogy évente harminc, kiemelkedően tehetséges fiatal képzését kezdik meg, akik a négyéves tanulmányok befejeztével az ázsiai ország informatikai rendszereit védik majd a kibertámadásoktól.
Az iskolában a diákok elsajátítják a legkülönbözőbb számítógépes vírusok kiszűrésének módjait, pszichésen felkészülnek az informatikai támadásokra és kivédésükre. A fegyveres erők közleménye nevesíti a legfőbb fenyegetést jelentő Észak-Koreát, amelynek állami alkalmazásban álló hackerei folyamatosan bombázzák újabb és újabb kártevő programokkal a déli szomszéd pénzügyi, katonai és kormányzati központjainak számítógépeit. Emlékezetes, májusban az egyik legnagyobb bank működését is sikerült megbénítania a vélhetőleg észak-koreai internetes kalózoknak. Szöul erre válaszul döntött egy saját elit- osztag felállítása mellett. Ennek tagjai egyébként tiszti rangot kapnak, és tanulmányaik elvégzése után hét évig kötelesek a hadseregben szolgálni.
A világ számítógépes rendszereire azonban nem Észak-Korea, hanem az oroszországi és kínai bűnszervezetek jelentik a legnagyobb fenyegetést – derül ki a Bitdefender féléves jelentéséből. A biztonsági cég közleményét a Global Press idézte, s eszerint a két országból származik az interneten terjedő kártevők mintegy fele. A listát Kína vezeti, ahol valamennyi vírus közel egyharmada készül. A bűnözők ezekből az országokból is legnagyobbrészt az úgynevezett trójai kártevőket bocsátják útjukra. Ezeket a spamek követik. A célpontok közül első helyen az Egyesült Államok áll, amit Franciaország követ.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.