Fesztivál után iskola

Szombathely neve lassan összefonódik a dzsesszel egy baráti társaság kitartó munkájának köszönhetően; idén múlt tizenkét éve, hogy elindult az első Lamantin jazzfesztivál és a hozzá kapcsolódó improvizációs tábor. A legutóbbi, júniusi rendezvényen a szervezők és a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola vezetése bejelentette, szeptembertől dzsesszoktatást indít a városban.

Juhász Emma
2011. 07. 29. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évről évre a dzsessz legjobbjai látogatnak el Szombathelyre, a Lamantin mára felkerült az európai fesztiváltérképre, és maga körül tudhatja a hazai dzsessz szakma legjavát. Bizonyára ez a műhelyhangulat is hozzájárult ahhoz, hogy a szombathelyi Művészeti Szakközépiskola vezetése úgy határozott, némi struktúraváltással szeptembertől a klasszikus zene mellett megkezdik a dzsessz és a népzene oktatását is az intézményben. – A kor igénye is diktálja ezt a változtatást – magyarázta lapunknak a döntést Szabó Mónika, a zenei tagozat vezetője, aki elmondta, a változás nem jelent pluszkövetelményeket az iskolának, hiszen a diákoknak eddig is el kellett végezniük egy zenei alapmodult. Most csupán a belső arány változik majd.
Szavaiból kiderült, a szombathelyi intézmény a harmadik olyan középiskola, amely nemcsak az érettségi utáni korosztállyal foglalkozik, de már a kilencedik osztálytól képez zenészeket. – Sokat segített abban, hogy a dzsessz tanszak elindításának ötlete idáig fejlődjön Márkus Tibor, a Magyar Jazz-szövetség elnöke, aki maga is szombathelyi, és igazi lokálpatriótaként a Lamantin Improvizációs Tábor művészeti vezetői posztját is betölti. De Tímár Pétertől, a Lamantin fesztivál és a tábor szervezőjétől is sok támogatást kaptunk – fűzte hozzá Szabó Mónika.
A népzenei szakon többek között népi hegedűn, gardonon, cimbalmon lehet megtanulni játszani, és népi éneklést is oktatnak majd, dzsessz szakon pedig a zongora, a szaxofon, a gitár, a basszusgitár, a bőgő és a dob, valamint a dzsesszéneklés közül választhatnak a fiatalok. A tanári kar összeállítása folyamatosan zajlik a szeptemberi kezdéséig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.