Figyel Szlovákiára az EBESZ-főbiztos

Budapest azt kérte az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet kisebbségügyi főbiztosától, hogy továbbra is kísérje figyelemmel a kisebbségeket érintő szlovák jogalkotást. A felvidéki Magyar Koalíció Pártja szerint a tavalyi pozsonyi kormányváltás ellenére sem szűnt meg a jórészt magyarok lakta Dél-Szlovákia hátrányos megkülönböztetése.

Munkatársunktól
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindkét, a felvidéki magyarok jogait érintő jogszabállyal kapcsolatban fenntartásai vannak a magyar kormánynak. A kisebbségi nyelvhasználatot szabályozó törvény és a hírhedtté vált államnyelvtörvény módosítása egyaránt aggodalmakat váltott ki a Szlovákiában élő magyarok körében. Répás Zsuzsanna nemzetpolitikai helyettes államtitkár szerdán Hágában annak fontosságát hangoztatta, hogy Knut Vollebaek is kísérje figyelemmel a kisebbségeket érintő szlovák törvényalkotást.
A kisebbségi nyelvtörvénnyel kapcsolatban a helyettes államtitkár az MTI-nek nyilatkozva egyebek mellett kifogásolta, hogy a törvény a kisebbségi jogokat lényegében csak lehetőségként tünteti fel, ráadásul olyan feltételekhez köti, amelyek a valóságtól elrugaszkodottak. Ezt példázza a rendőrök egymás közti nyelvhasználata, amelynek feltétele, hogy valamennyi jelenlévő hozzájáruljon. További aggály, hogy kórházakban és egyéb szociális ellátóintézmények esetében a törvény nem rögzíti a kisebbségi nyelvhasználatot.
A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) úgy látja, hogy a tavalyi kormányváltás ellenére sem szűnt meg a jórészt magyarok lakta Dél-Szlovákia hátrányos megkülönböztetése. „A kormány tevékenységének első évében nem jelentek meg a kedvező fordulat jelei” – áll a parlamenten kívüli párt nyilatkozatában. Az MKP megállapítja: „elsősorban a munkahelyteremtés területén nem érzékelhető pozitív változás.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.