Figyelnek Gyurcsány bukott akciójára

Néhány száz voks hiányzott a Gyurcsány Ferenc kezdeményezte pártszavazás eredményességéhez – derült ki az MSZP választmányának ülésén. Mesterházy Attila pártelnök ettől függetlenül jelezte, az új alapszabály elkészítésénél úgy veszik figyelembe a pártszavazást, mintha az eredményes és érvényes lett volna.

Munkatársunktól
2011. 07. 13. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Érvénytelennek és eredménytelennek találta a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform kezdeményezésére megrendezett pártszavazást az MSZP választási bizottsága. A hét végi választmányi ülésen ismertették az eredményt: 9202 párttag adta le szavazatát, 9122-en voksoltak érvényesen, s a feltett hat kérdés mindegyikében 80 százalék körüli volt az igen szavazatok aránya, vagyis azok száma minden esetben 7150 és 7500 között alakult. A tájékoztató alapján az MSZP-ben a pártszavazás befejeztével 31 286 tagot tartanak nyilván, a voksolás eredményességéhez pedig az kellett volna, hogy egynegyedük (7822 fő) azonosan voksoljon. Ehhez azonban néhány száz szavazat hiányzott.
Az eseti választási bizottság közölte: a legtöbben a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség kiterjesztésével értettek egyet. A legkevesebben azt támogatták, hogy a tagság közvetlenül válassza meg a pártelnököt. Előbbi kérdésben az érvényesen voksolók 83 százaléka, az utóbbiban 79,2 százalék támogatta a Gyurcsány-platform felvetését.
Mesterházy Attila szerint a szocialistáknak a következő időszakban kevesebbet kell beszélniük az MSZP megújításáról, és többet kell tenniük érte – írta az MTI. Az MSZP-elnök megerősítette: arra kérik az alapszabály-szerkesztő bizottságot, a pártszavazásra adott válaszok alapján tegyen javaslatot az MSZP alapszabályának módosítására úgy, mintha a voksolás érvényes és eredményes lett volna.
A pártelnök bejelentette azt is, hogy javaslatára két új munkacsoport alakul az MSZP-ben, az egyik Tukacs István vezetésével a pártgazdálkodás, a másik Molnár Zsolt irányításával a pártszervezet reformjával kapcsolatos alapszabály-módosító javaslatokat terjeszti elő szeptember végéig. Emellett felkérte a párt a Katona Béla vezette etikai tanácsadó testületét: dolgozzon ki teljesítményértékelési szempontrendszert, valamint egy olyan etikai kódexet, amely iránytűként szolgálhat az MSZP-tagoknak.
Simon Gábor választmányi elnök kijelentette: nem szerencsés az a vita, amely az MSZP tagnyilvántartásának hitelességéről kialakult. Szerinte méltánytalan, ha a párttagokat osztályozzák, aktívakra és passzívakra különítik el annak alapján, megjelentek-e a pártszavazáson. Gyurcsány korábban többször arról értekezett, hogy a pártnak nem 31 ezer, hanem legfeljebb 19 ezer tagja van.
A választmányi tagok levelet küldtek a születésnapját a napokban ünneplő, hosszú ideje betegséggel küzdő Horn Gyulának, amelyben jobbulást kívántak a volt kormányfőnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.