Fogy a cégek türelme

Néhány órára megbénult tegnap a Tesco herceghalmi raktárközpontja, s a CIB központi fiókja is bezárt egy időre, miután a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetségének (VÉSZ) aktivistái lezárták a központot, illetve ellepték a bankfiókot. A vállalkozók számláik kifizetését követelték.

Hajdú Péter
2011. 07. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerdán délelőtt mintegy 50-60 autóval blokkoltuk a Tesco herceghalmi raktárközpontjánál a kamionok és egyéb áruszállítók útját – ismertette az akciót Éliás Ádám. A VÉSZ elnöke hangsúlyozta, tagvállalataik a hajdúböszörményi, az abonyi és a tiszafüredi áruház építésén elvégzett munkákról szóló számlák kifizetését követelték. A Tesco vezetése gyorsan reagált, a blokád csak néhány órán keresztül tartott, miután tárgyalásokba kezdtek az áruházlánc jogi osztályának vezetőjével. Az egyezség értelmében független szakértőt vonnak be a vitás teljesítések rendezésébe, illetve az egyik ügyben felszámoló bevonására is sor kerül.
A Tesco kommunikációs osztályától kapott tájékoztatás nem így láttatja a történteket. Az áruházlánc szerint engedély nélküli felvonulást tartott a VÉSZ, amelyet a rendőrség felszólítására hagyott abba, és ígéretet tett arra, hogy a jövőben tartózkodik a jogszerűtlen lépésektől. A közlemény tagadja, hogy a Tesco akár a fővállalkozónak, akár alvállalkozóknak tartozna.
A VÉSZ második akciója a CIB Bank ellen irányult. Éliás Ádám tájékoztatása szerint egyik tagszervezetük hosszú ideje elszámolási vitában áll a bankkal, s nem tudnak egyezségre jutni. Ezért délután egy óra körül a CIB központi épületében található bankfiókban ügyintézési akcióba kezdtek, miután előzetes ígéret ellenére nem tárgyalt velük a pénzintézet egyetlen vezetője sem. Az ügyintézést lassító megmozdulás során a résztvevő 50-60 vállalkozó sorszámot kért, majd várta, hogy sorra kerüljön. A bankfiók hamarosan bezárt.
A VÉSZ szimpatizánsai félelemkeltően viselkedtek a banki dolgozókkal és az ügyfelekkel, ezért az akciót bankrablási kísérletnek minősítette a biztonsági szolgálat, bezárta a fiókot, majd értesítette a rendőrséget – értékelte az akciót a bank közleménye. Mint írják, a hasonló megmozdulásokat a jövőben is bankrablási kísérletnek tekintik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.