Földet ért az Atlantis

Tizenhárom napos küldetése végén sikeresen leszállt az amerikai Atlantis űrsikló tegnap a floridai Kennedy űrrepülőtéren. A történelmi jelentőségű landolással lezárult a 30 éves amerikai űrrepülőgép-program. Mostantól Oroszország szállítja az űrhajósokat – az amerikaiakat is – és az utánpótlást a Nemzetközi Űrállomásra.

MN-összeállítás
2011. 07. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A terveknek megfelelően, közép-európai idő szerint pár perccel dél előtt sikeresen leszállt a floridai Cape Canaveral-i Kennedy űrrepülőtéren az amerikai Atlantis űrsikló. Floridában még nem kelt fel a nap, ezért a helyszínre sereglett érdeklődők csak a légkörbe lépést jelző dupla hangrobbanást, majd néhány fénycsóvát láthattak a manőverből – jelentette a BBC tudósítója.
Az Atlantis 13 napos útja az űrrepülőgép-flotta 135. küldetése volt. A történelmi jelentőségű landolással lezárult a 30 éves amerikai űrrepülőgép-program. Az amerikai űrsiklóraj indulásakor négy tagja volt, az Atlantis, a Challenger, a Columbia és a Discovery – emlékeztetett a távirati iroda. Az Endeavourt 1992-ben állították szolgálatba az 1986-ban felrobbant Challenger pótlására. A Columbia 2003-as katasztrófájával azonban ismét háromra csökkent az űrsiklók száma, és újat már nem is építettek. A két űrsikló tragédiájában összesen tizennégy űrhajós vesztette életét.
Az utolsó misszió legénysége a szokásos hat-hét helyett elővigyázatosságból csak négy fő volt: ha az Atlantis túlságosan megsérült volna ahhoz, hogy épségben viszszatérhessen a Földre, gondoskodni kellett volna az űrhajósok hazaszállításáról. Ehhez az amerikai űrkutatási hivatal már csak a kisebb orosz Szojuz űrhajókat vehette volna igénybe.
A következő űrprogram részletei még mindig függőben vannak, de az általános cél az, hogy olyan új űrrepülőgép-családot fejlesszenek ki, amely képes az űrállomáshoz vezető 250 kilométeresnél hoszszabb táv megtételére, és a Holdra, bolygókra és más világűrbeli célpontokra juttathat el embereket. Az új űrjárművek elkészültéig Oroszország szállítja az amerikai űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra fejenként 51 millió dollárért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.