Formálódó rendvédelmi életpályamodell

A munka fokozott veszélyessége, a kedvezőtlenebb munkakörülmények, valamint az egyes állampolgári jogok korlátozása miatt 2014-re a jelenleginél 30 százalékkal magasabb szintre kell hozni a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak illetményét – áll a Pénzcentrum.hu birtokába jutott rendészeti életpályamodellben.

Munkatársunktól
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról lapunk elsőként beszámolt, a kormány egységesítené, összehangolná a közszolgálati életpályamodelleket, ugyanakkor az érintett tárcáknak július 31-ig kell elkészíteniük az egyes életutakhoz kapcsolódó ágazati személyzeti stratégiákat. A most kiszivárgott rendészeti életpályamodell szerint nem mindenkinek növekedne automatikusan harminc százalékkal a fizetése, a javadalmazási rendszert ugyanis alaposan átszabnák. Az új bérrendszer fontos eleme, hogy a juttatás összege nagyban függne a teljesítménytől, illetve az elvégzett tevékenység munkaterhétől. Emellett az illetménynek tükröznie kell a hivatásos állományon belül elfoglalt helyet, és összhangban kell lennie a képzési előmeneteli rendszerrel.

*

Az illetményrendszer átalakításánál alapkövetelmény, hogy senkinek ne csökkenjen a fizetése. Olyan rendszert kell kialakítani, amely a pályán maradásra ösztönzi a jelenleg aktív hivatásosokat. Új elem, hogy pluszilletményt kaphatnak azok, akik a kormány által kiemeltnek nyilvánított településeken vagy területeken, illetve különleges körülmények között dolgoznak. Az átalakítás fontos eleme az is, hogy egy számjegyűre csökkenjen a jelenleg negyven feletti pótlékszám.
A tervek szerint december végén megszűnik a szolgálati nyugdíj jelenlegi rendszere, így a hivatásos állomány tagjai is csak az öregségi korhatár elérésekor, 65 évesen kapnak nyugdíjat. A jövőben ugyanakkor tartalékállományba kerülnek, akik nekik fel nem róható okból alkalmatlanná válnak a hivatásos szolgálatra, de tudásukat a közszféra más területein még hasznosítani lehet. Tartalékállományba mehetnek azok is, akik ki kívánnak lépni a hivatásos szolgálatból, és más közszolgálati területen szeretnének dolgozni. Az új életpályamodell elismeri, hogy a hivatásos szolgálat sajátosságai miatt 50–55 éves kor között erőteljesen megkopik az állomány tagjainak egészségi állapota, munkavégző képessége. Ezért lehetővé kívánják tenni, hogy a 25 év hivatásos szolgálattal rendelkező, 52. életévét már betöltött hivatásosok a beosztásukban vagy erre kijelölt munkakörökben könnyített feltételekkel láthassák el munkájukat.
Pintér Sándor belügyminiszter a lapunk 5. oldalán olvasható interjújában nyilatkozik a rendvédelmi érdekvédőkkel folytatott tárgyalásokról. Közölte, bízik abban, hogy szeptember 15-ig befejezik a tárgyalásokat, a törvényt pedig már az őszi ciklusban elfogadja a parlament.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.