Forrongó Jemen

MN
2011. 07. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap volt 33 éve, hogy Ali Abdullah Száleh átvette az elnöki tisztséget. A két ország 1990-es egyesítéséig az észak-jemeni államfői posztot betöltő, most 69 éves elnök azonban nem valószínű, hogy túl sokáig örült eme jeles évfordulónak, hiszen országában hosszú hónapok óta szinte naponta százezrek követelik lemondását. A legutóbb egy aknatámadást túlélt Száleh távozását tegnap is ezrek követelték a főváros, Szanaa utcáin (képünkön). Az amerikai The New York Times napilap helyszíni tudósítása szerint ráadásul a főleg fiatalokból álló tüntetők árnyékkormányt hoztak létre, sőt egy 501 fős nemzeti tanácsot új alaptörvény megalkotásával bíztak meg. Az persze kérdés, mennyire lesz működőképes az a kormányszervek szerint alkotmányellenes puccskísérlettel vádolt intézmény, amelynek tagjai között vannak egykori kormánypárti politikusok, katonai vezetők, több ellenzéki politikus és déli törzsi vezetők. (MN)

Fotó: AFP/MOHAMMED HUWAIS

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.