Francia vita a parádéról

Személyeskedő vitává fajult a francia Zöldek államfőjelöltjének, Eva Jolynak a felvetése, aki száműzné a július 14-i nemzeti ünnepről a párizsi katonai parádét. Francois Fillon francia kormányfő Afrikából üzent a norvég származású politikusnak: ha nem tetszik, haza lehet menni Oslóba.

Balogh Roland
2011. 07. 30. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Komoly indulatokat váltott ki jobb- és baloldalon egyaránt Franciaországban a Zöldek elnökjelöltjének felvetése: nincs szükség az 1880 óta hagyományosan minden évben a párizsi Champs- Élysées-n végigvonuló katonai parádéra. Eva Joly szerint eljött az idő, hogy megszüntessék a július 14-i katonai felvonulásokat, mert az egy letűnt korszakba illeszkedik. A norvég származású egykori francia vizsgálóbíró úgy véli, a parádét civil felvonulás válthatná fel, ahol iskolások, diákok vagy idősek menetelhetnének együtt. A 2012-es elnökválasztáson a Zöldek színében induló Joly szavai kemény kritikát kaptak. Az afrikai körúton tartózkodó Francois Fillon az elefántcsontparti Abidjanban tartott sajtótájékoztatóján nemes egyszerűséggel szülőhazájába, Norvégiába küldte Jolyt. A kormányfő még azt is hozzátette, szerinte ennek a hölgynek a francia hagyományról, a francia történelemről és a francia értékekről nincs túl régi műveltsége.
Fillon kijelentései azonban kiverték a biztosítékot a baloldalon, akik a parádé eltörlése kapcsán ugyancsak keményen bírálták a zöldpolitikust. A kormányfőt elsősorban az elnökjelöltségért versengő szocialisták támadták. A spanyol származású Manuel Walls kikérte magának, hogy valaki a kettős identitása miatt ne mondhassa el a véleményét. Az MTI által is idézett politikus úgy vélte, hogy Joly javaslata „ügyetlen és rossz ízlésű”, a kormányfő viszont „nem diszkreditálhatja egy politikai ellenfelét annak származása miatt”. A képviselő arra is emlékeztetett, hogy Franciaország jelenlegi elnökének, Nicolas Sarkozynek is idegenek a gyökerei, mégsem vonja senki kétségbe franciaságát. Martine Aubry, a szocialisták főtitkára és egyik elnökjelöltje szerint felháborítók Fillon szavai. Úgy véli, a miniszterelnök magáévá tette a szélsőjobboldali „Nemzeti Front álláspontját, amely származás alapján különbséget tesz a franciák között”.
Fillon már a gaboni Libreville-ből csak annyit üzent, a francia hadsereg nem azért vonul fel a Champs-Élysées-n, hogy az ország katonai erejét mutogassa, hanem azért, hogy a nemzet tisztelegjen azok előtt, akik életüket kockáztatják a hazáért.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.