FreshART6 a debreceni Mű-Teremben

FreshART6 Debrecen – Nagyvárad 2011 címmel fiatal képzőművészek alkotásaiból nyílt kiállítás tegnap a debreceni Mű-Terem Galériában. A július 29-ig látható tárlat a debreceni zárást követően a nagyváradi Vizuális Művészetek Galériájába utazik.

2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A FreshART hatodik alkalommal rendezett kiállítását Halász János, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium államtitkára, Somogyi Béla debreceni és Bíró Rozália nagyváradi alpolgármester köszöntötte. A megnyitót Sulyok Géza festőművész tartotta, szaxofonon közreműködött Csonka László és Kiss István. A zsűri döntése alapján a pályázat idei terméséből 42 mű kapott kiállítási lehetőséget. Fresh-díjjal Durucskó Zsolt grafikusművész és Salagean Horea Traian műveit jutalmazták, utóbbiak jövőre önálló kiállításon mutatkozhatnak mindkét helyszínen. Az anyagban hagyományos szén, tempera, akril és vegyes technikával készült alkotások, olaj, vászon festmények mellett izgalmas fotók, agyag, máz és tükör kombinációjából készült szoborinstallációk, papírmakett, csiszolt síküveg alkotások, sőt a fényjáték elméletét bemutató szerkezetek egyaránt helyet kaptak.
A kifejezetten fiatal, 35 év alatti művészeket segítő pályázat unikumnak számít Magyarországon. Először a Debreceni Művelődési Központ hirdette meg a városban és térségében élő, alkotó fiatalok számára, 2009-től kezdődően pedig – a kulturális együttműködésüknek köszönhetően – Debrecen és Nagyvárad önkormányzata is bekapcsolódott a kezdeményezésbe. A FreshART egyszerre jelent a részvevőknek bemutatkozási lehetőséget és segítséget a pályakezdéshez. A 2009-es tárlat kifejezetten erős volt, a Római Magyar Akadémián és a Londoni Magyar Kulturális Központban is szép sikerrel szerepelt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.